Dagens datum 23 februari: En av de allierades mest förödande terrorbombningar var Royal Air Forces räd mot Pforzheim, där en tredjedel av befolkningen dog under loppet av några timmar.

I städer som Dresden, Hamburg men också Tokyo dog hundratusentals civila av brittiska och amerikanska terrorbombningar under andra världskriget. Varje stor eller mellanstor tysk stad utsattes för dessa bombangrepp där många gånger 50-80 procent av staden förstördes och tiotusentals civila dödades. En av de värsta bombningarna anses dock av många vara den bortglömda massaker som ägde rum i Pforzheim den 23 februari 1945.

Pforzheim efter bombräden.

Fram till den ödesdigra dagen hade Pforszheim utsatts för mindre flygbombningar. Under en av dessa mindre räder, 1944, hade de allierade kommit fram till att de historiska byggnaderna i Pforzheim var mycket lättantändliga och att staden därför var ett lämpligt mål för en större bombräd. Pforzheim användes för att förflytta tyska trupper, men det var först månaden efter, i mars 1945, som man började bomba järn- och motorvägar. Bombningen den 23 februari inriktades i huvudsak på civila mål i Pforzheims stadskärna.

Enligt en rapport till RAF Bomber Command skulle invånarna dock inte betraktas som civila utan som själva delaktiga i krigsindustrin. Pforzheim var en viktig del av tysk smyckes- och klocktillverkning och rapporten spekulerade i att Pforzheims invånare därför tillverkade precisionsinstrument som också kunde användas i krigföringen. ”Nästan varje hus i stadens centrum är en liten verkstad”, påstods i rapporten.

På kvällen anlände 379 brittiska bombplan, till övervägande del Avro Lancasters, och släppte en mix av högexplosiva bomber och brandbomber över den smyckes- och klocktillverkande ”fienden” i Pforzheim. Liksom fallet Dresden tio dagar tidigare skapade denna mix en eldstorm. De första bomberna träffade Pforzheim klockan 19:50 och de sista 20:12. Redan när de sista bomberna fälldes över staden var eldstormen i sin mest förödande fas.

pforzheim3

17 600, eller 31,4 procent av stadens invånare, dödades och tusentals andra skadades under denna bombräd. Många av Pforzheims invånare begravdes i gemensamma gravar eftersom de inte kunde identifieras. 30 000 människor, hälften av stadens invånare, tvingades lämna sina sönderbombade hem. Runt 83 procent av stadens byggnader, två tredjedelar av hela Pforzheim-området samt 90 procent av stadskärnan förstördes.

pforzheim4

Massakern i Pforzheim lyftes två dagar efteråt fram som något positivt i den amerikanska propagandan. Via Hollywoods Universal Newsreel – kortare journalfilmer under andra världskriget som skapades och producerades av den judiske regissören Sam B. Jacobson – visades en journalfilm från bombningen av Pforzheim under rubriken “A City Dies” Nedan ett utdrag ur den allierade propaganda som matades ut till amerikanska biobesökare:

Luftkrig, skrämmande och förödande, har återvänt till Tyskland hundra gånger om. RAF Lancasters släpper alltifrån 250-kilos-bomber till kvartersbomber över Pforzheim, ett viktigt industriellt centrum. En stad bokstavligen utplånas mitt framför dina ögon. Explosioner och bränder suger syret från luften, inget kan leva i detta inferno. Stad efter stad dör detta Nazireich…

Pforzheim innan bombräden.

Pforzheim innan bombräden.

Pforzheim efter bombräden.

Pforzheim efter bombräden.

Artikeln publicerades ursprungligen 2014-02-23.


  • Publicerad:
    2016-02-23 00:07