INRIKES. Efter den senaste tidens problem och skador i samband med fyrverkerier höjs nu röster för ett förbud. Statistik från Socialstyrelsen efter förbudet av smällare visar dock att skadorna istället har ökat och att ett mörkertal troligen finns.

Efter nyårsfirandets många problem med raketer har nu ett förbud börjat diskuteras. Förbudet kommer i första hand att gälla fyrverkerierna.

— Det är de här raketerna med en pinne om jag uttrycker mig enkelt, säger Sveriges Fyrverkeribranschförbunds ordförande Erik Nilsson.

I Norge har antalet skadade minskat drastiskt efter ett förbud där men statistik från svenska Socialstyrelsen visar på en ökning av skador i Sverige efter ett förbud mot smällare så det finns inga garantier att ett förbud automatiskt minskar antalet skador.

Beslutet kommer att ha negativa ekonomiska konsekvenser för branschen och dess återförsäljare så ett förbud blir inte aktuellt över en natt utan kommer att ske successivt.

— Det kommer säkert finnas kvar till nästa nyårsafton också hos många återförsäljare men i rätt liten omfattning, säger Nilsson.

Nästa steg blir att i samråd med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) införa ett förbud för allmänheten att använda raketer. Detta för att i preventivt syfte undvika att oseriösa importörer och handlare tillhandahåller och säljer produkterna ändå.

Representanter för branschen som i dagarna har träffats för att ta fram en handlingsplan har kommit överens om att begränsa tiden för försäljning av raketer till tiden vid nyår.

Varför man inte har diskuterat eller om man har diskuterat kopplingen som många ser till massinvandringen framgår dock inte.

Källa:
Hundratals skadas av fyrverkerier årligen


  • Publicerad:
    2017-01-06 14:20