NYÅRSFIRANDET. Polisen rapporterar om mycket stök med raketer, bränder och stora bråk när 2019 firades in runtom i Sverige.

Polisen rapporterar på sin hemsida om en nyårsnatt med stök på många håll i landet och många utryckningar. Under årets första timmar besköts polisen med raketer och smällare på flera platser i Stockholm.

— Det har varit flera sådana incidenter efter midnatt, säger Eva Nilsson, presstalesperson vid polisen.

Vid Handens pendeltågstation i Haninge söder om Stockholm började ett flertal personer slåss och när de kom ner på spåren stoppade tågledningen all trafik som passerade stationen, såväl norr- som södergående. Tågstoppet hävdes 01.20.

Även Rågsveds tunnelbanestation stängdes under kortare tid på grund av bråk, och tågen tvingades köra förbi utan att stanna.

—  Det var ungdomsgäng som sköt raketer mot varandra och ordningsvakterna och det gick inte att upprätthålla säkerheten, säger Eva Nilsson.

I Göteborg fick polisen och räddningstjänsten rycka ut till flera bränder. I Angered i nordöstra delen av staden utbröt en kraftig lägenhetsbrand.

— Där är det folk som har hoppat från fönster i fastigheten som brinner, säger Morten Gunneng, vakthavande befäl vid polisen i region väst, och tillägger:

— De som hoppade var sådana som bodde i andra lägenheter. De gjorde en egen evakuering av huset.

Dessutom rapporterades sammanlagt 17 bränder i bilar och containrar i Göteborg under årets första två timmar. Hur många som orsakats av fyrverkerier var dock oklart.

I Lysekil skadades en ordningsvakt allvarligt vid ett stort bråk:

— Tre ordningsvakter blev attackerade av ett större gäng och de blev ganska hårt ansatta. En ordningsvakt blev så skadad att han behövde föras med ambulans till sjukhus. Den första ambulansen som kom till platsen blev attackerad och fick dra sig ur, berättar Morten Gunneng.

I Malmö sköts en raket in i en lägenhet knappt en timme före tolvslaget. När räddningstjänsten kom till platsen brann det såväl inne i lägenheten som på balkongen. Det var den andra raketen som kom in i en lägenhet i staden under kvällen.

I Norrköping började ett soprum brinna tidigt under nyårsdagens morgon. Soprummet är fristående, men ligger i anslutning till bostadshus. Även i Uppsala uppstod en brand i ett sophus, troligtvis orsakad av en fyrverkeripjäs, enligt polisen.

I Haninge utanför Stockholm har en man blivit knivskuren och är förd till sjukhus. Polisen har gripit en misstänkt och ärendet rubriceras som försök till mord.

Även från övriga delar av landet rapporteras om bråk, bränder, raketbeskjutningar, flera fall av rattfylleri och stölder.

Källa:
Nyheter och händelser (polisen.se)


  • Publicerad:
    2019-01-01 09:55