Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Skulle integreras med fotbollsturnering – angrep domaren och jagade honom från planen

Av Redaktionen, 2015-06-12
redaktionen@nordfront.se

NORGE. En fotbollsturnering för att integrera asylsökare och förbättra deras mentala hälsa gick inte helt som planerat. Asylsökarna svarade det norska samhällets försök att integrera dem med att omringa domaren, attackera honom samt jaga honom ur planen.

Capture59-460x264

Det var i onsdags som fotbollsturneringen hölls på idrottsparken i Mandal i södra Norge. Fotbollsturneringen är ett mångkulturellt projekt som går under kampanjen ”Ge rasismen rött kort” där flera asylmottagningar från Vest-Agder fylke deltar. Omkring 130 asylsökare från sex asylförläggningar i Vest-Agder deltog i tuneringen vars mål är att integrera asylsökarna och förbättra deras mentala hälsa.

Att integration kan vara en svår sak visade sig när asyllaget från Kvinesdal skulle spela mot asyllaget från Mandal i en match som fick avbrytas efter att bråk uppstått.

Asylsökarna från Kvinesdal blev mycket hetsiga och aggressiva då de ansåg att domaren gynnade laget från Mandal. De omringade därefter domaren och gick till angrepp. Domaren tvingades fly från planen, men ska inte ha blivit skadad under sammanstötningen. Projektledaren Peter Werni tvingades därefter avbryta matchen.

— Först blev det lite knuffande och när en av dem knuffade följde resten av laget på, berättar Peter Werni om attacken på domaren.

Enligt Werni kan detta agerande få konsekvenser för Kvinesdal.

— Det är inte säkert att vi bjuder in dem nästa gång. De uppträdde respektlöst. Speciellt när en av ledarna för laget väljer att klaga på domaren istället för att tillrättavisa sina egna spelare, säger Werni till Fædrelandsvennen.

Strorbråk med invandrarlag och dess supportrar under fotbollsmatcher sker med jämna mellanrum även i Sverige. Detta har skett i bland annat Vilhelmina, Ersborda och i Södertälje där en spelare från Syrianska misshandlades av en Azechanhängare. Mest känd är kanske tumultet från Gothia Cup 2010 när Göteborgs P94:or jagades av ett hundratal irakiska supportrar, både vuxna som ungdomar, efter matchen.

Tidigare publicerade på Nordfront.net.

Källor:
Angrep dommeren under fotballturnering
Dommeren ble angrepet – måtte løpe av banen


  • Publicerad:
    2015-06-12 12:30