SPORT. Svenska damlandslaget i fotboll har fått nya matchtröjor utan spelarnas namn som de ska bära under Algarve Cup. Istället kommer baksidan av tröjorna prydas med citat från feministiska förespråkare som Zara Larsson, Gina Dirawi och Gudrun Schyman.

Citat av Gudrun Schyman på damlandslagets matchtröja.

Spelarna i det svenska damlandslaget i fotboll har fått välja ut citat från feministiska förespråkare som ska pryda ryggen på deras nya matchtröjor istället för deras egna namn. Bland annat är det citat från vänsteraktivisterna Silvana Imam, Zara Larsson, Gudrun Schyman och Gina Dirawi som kommer ersätta damernas namn.

Förhoppningen är att dessa så kallade visdomsord ska inspirera unga kvinnor och flickor att “ta plats”. Lagkaptenen Lotta Schelin har valt ett citat från Schymans Twitter på sin rygg.

— Landslagströjan är en viktig och stolt symbol för oss, den påminner oss ständigt om att vi kan vinna vilken match som helst, i vilket mästerskap som helst, säger Schelin.

Syftet med detta spektakel uppges vara att man vill hylla damlandslagets stora framgångar och att spelarna på så sätt har en möjlighet att indoktrinera unga kvinnor med det feministiska budskapet som nu sänds ut.

Initiativet handlar ytterst om att, tillsammans med landslaget, visa på den kraft som finns i en stark gemenskap, i vilket fotbollen och damlandslagets fantastiska framgångar är goda exempel. Vi hoppas också att det kan inspirera människor att tillsammans med andra stå upp för varandra och sig själva, oavsett vem man är eller var man kommer ifrån, säger kommunikationschefen Niklas Bodell.

Källa:
Nya fina detaljen på landslagets tröjor


  • Publicerad:
    2017-02-28 23:45