SPORT. I det svenska damlandslaget spelar vita svenskor och en vit kvinna från Kosovo. Det hela beskrivs i en artikel från Aftonbladet som en ”besvikelse”.

damlandslag

Nordfront har tidigare rapporterat om det franska fotbollslandslaget där en överväldigande majoritet av spelarna är afrikaner vilket helt följer det ”mångkulturella” övertagandet av Europa. I det svenska damlandslaget däremot spelar vita svenskor och en vit kvinna från Kosovo vid namn Kosovare Asllani. Det faktum att det svenska damlandslaget saknar rasfrämlingar får nu Aftonbladet att uttrycka ”besvikelse”.

Aftonbladets sportbilaga Sportbladet har gjort en undersökning av de senast uttagna trupperna till de båda A-landslagen, U21 för herrar och U23 för damer för att se hur ”väl” folkutbytet visar sig där i form av utländska spelare. På herrsidan konstaterar de att 13 av 45 uttagna var ickesvenskar, på damsidan återfinns endast två ickesvenskor vilket uppenbarligen förargar Sportbladet då de valt att ställa SvFF:s utbildningskonsulent Peter Landström mot väggen för att fråga hur detta kan tillåtas ske.

— Jag tror att det handlar om en kulturell fråga. Flickor från en annan bakgrund än svensk har kanske svårt att få de möjligheterna medan det i Sverige är en annan tradition, säger SvFF:s utbildningskonsulent Landström.

Han fortsätter med att uttrycka besvikelse över att de inte har fler utlänningar bland damerna.

— Det är klart att man blir lite besviken när man ser startelvan inför en match. Det krävs en bredd med fler unga flickor med invandrarbakgrund för att få fram en ny Kosovare Asllani, säger Landström.

Enligt en undersökning från Riksidrottsförbundet börjar 71 procent av alla invandrarkillar att spela fotboll, medan 57 procent av de svenska killarna börjar spela. Tittar man istället på siffror gällande tjejerna så överväger statistiken hos de svenska tjejerna med 49 procent mot 42  procent utländska kvinnor.  Det bör nämnas att denna statistik enligt svenska myndigheter gäller enbart utrikesfödda samt personer med två utrikesfödda föräldrar tillhör gruppen ”med utländsk bakgrund”. Övriga anses vara svenskar.

Enligt Asllani har hon petats från att spela i VM då det svenska damlandslaget består av nästan enbart svenskor. Hon spelade inte mot Polen i VM-kvalmatchen föregående år vilket hon påstår beror på att hon inte har ett svenskt namn. I årets upplaga av VM har hon inte heller spelat, detta på grund av skadeproblem och svag form.

För att lösa ”problemet” med vita svenskor i svenska landslaget har det nu inkommit statliga medel som ska främja ett större folkutbyte även på damsidan av fotbollen i Sverige.

Källa:
Det kritvita damlandslaget


  • Publicerad:
    2016-08-17 19:40