Expressen har utsett Zlatan Ibrahimovic som vinnare av deras 100-lista över årets största svenska idrottssvenskar. I en intervju med Expressen uttalar sig Zlatan Ibrahimovic för mångkultur.

zlatan_ibrahimovicExpressens artikel om Zlatan Ibrahimovic följer det sedvanliga spåret och är en ren hyllningsartikel med vinklade frågor till fotbollspelarens fördel. Zlatan Ibrahimovic jämförs med Napoleon och det är först idag, enligt Expressen, som det återigen finns ”en härskande kejsare i Paris”. Expressens skriver att dagens Napoleon har frälst oss med ”utomjordiska mål”, ”saker vi älskar”, ”verkligheten av drömmar” etc. I intervjun ställs naturligtvis inga problematiska frågor om stulna straffar eller impulsiva attacker som vid de flertalet tillfällen som Zlatan sparkat ner lagkamrater eller motståndare på fotbollsplanen.

Expressen menar vidare att Zlatans mål i den match mot England som slutade 4-0 för Sverige, var ”den fulländade repliken” mot de som är kritiska mot mångkulturen. Samma dag som ”Zlatans show” mot England hade Expressen valt att publicera filmen på tre sverigedemokrater som kallade komikern Soran Ismail för ”babbe”. Expressen skriver:

”När Zlatan Ibrahimovic samma kväll gjorde fyra mål mot England, som lagkapten för det svenska landslaget i den första matchen någonsin på den nya nationalarenan, så svämmade sociala medier över av kommentarer från tusentals svenskar. Zlatans show på nya nationalarenan ansågs vara den fulländade repliken mot de åsikter som de tre sverigedemokraterna yttrat i ’järnrörs’-filmerna.”

Expressen ställer i intervjun vinklade frågor om det ”symboliska sammanträffandet”. Zlatan Ibrahimovic säger inledningsvis att fotboll och politik inte hör samman men ändrar sig sedan och förhärligar den mix som han och andra främlingar är en del av. Hans budskap är att acceptera mångkulturen och flyta med strömmen:

”Fotboll och politik hör inte samman på det sättet. Fotboll är en sport som alla är välkomna till. Det spelar ingen roll var du kommer ifrån. Det är därför vi spelar fotboll. För att föra alla tillsammans, för att alla ska kunna njuta och ha en chans att utöva sporten. Men politiken, det är inget jag blandar mig i.”

”Vi lever i dag i 2012, snart kommer 2013 och världen ser ut som den gör. Vi kommer från hela världen, alla samlas. Min mamma är kroat, min pappa är bosnier och jag föddes i Sverige. Det är en stor mix överallt, det är så världen ser ut och det är bara att acceptera, flyta på och hänga med.”

En del bedömare menar dock att fotboll är ett dåligt argument för att acceptera ett mångkulturellt rasblandarsamhälle.


  • Publicerad:
    2012-12-26 14:41