MÅNGKULTUR. Under gårdagens ”Sommar i P1” gick svenska fotbollslandslagets nye förbundskapten Janne Andersson ut och uppmanade alla spelare i hans landslag att lära sig nationalsången. Senare under dagen åkte fotbollslaget som representerade Sverige i OS ut efter en förlust mot Japan och när lagets kosovoalbanske kapten tillfrågades om nationalsången började han gråta.

fotboll

Astrit Ajdarevic, kapten för det mångkulturella fotbollslag som representerat Sverige under sommarens OS.

Janne Andersson har utsetts till ny förbundskapten för Sveriges landslag i fotboll efter Erik Hamrén, som avgick efter sommarens fotbolls EM. Andersson var under onsdagen sommarpratare i P1 och där gick han ut och uppmanade alla som ska spela i hans landslag att lära sig nationalsången fram till hans premiär som tränare den 6 september då Sverige möter Holland i en kvalmatch inför VM.

— Det reser supportrar genom halva Europa och sjunger för full hals när det svenska landslaget spelar. I mitt landslag är det viktigt att sjunga. Att vi sjunger tillsammans. Så lyssna nu om du står på gräsmattan inför avspark. Lär dig texten, för denna sången sjunger vi tillsammans med fansen, förklarade Andersson.

Det mångkulturella fotbollslag som har representerat Sverige under sommarens OS i Brasilien mötte senare under kvällen Japan som man förlorade mot, vilket gjorde att Sverige åkte ut ur turneringen. Innan matchen var flera av OS-lagets spelare helst tysta under nationalsången, bland annat lagkaptenen Astrit Ajdarevic, Pa Konate, Robin Quaison och Abbe Khalili.

Den kosovoalbanske lagkaptenen Ajdarevic fick under en presskonferens efter matchen en fråga om Anderssons uppmaning och om varför han med flera väljer att inte sjunga nationalsången. Med darr på rösten kom då en lång utläggning som handlade om hans ursprung och om att vi i Sverige ”måste förstå”:

— Jag kan bara prata för mig själv och ingen annan. Jag är från Kosovo från början och växte upp i Sverige. Jag är stolt över att få representera det här landet och vara lagkapten. Men du och andra i Sverige måste förstå att vi har familj och vänner som har varit med om väldigt svåra saker i krig som jag måste respektera, sade Ajdarevic och fortsatte:

— Jag har släktingar som gått igenom fruktansvärda saker. Föreställ dig själv att vara i den situationen. Jag kommer alltid älska Sverige, var jag än reser säger jag att jag är svensk kosovoalban. Var jag än reser. Det är mitt svar till dig. Så nu vet du min sida av historien. Jag är stolt svensk, jag är stolt kosovoalban. Jag är stolt över att vara lagkapten och jag kommer alltid vara stolt, oavsett om jag vinner eller förlorar. Om någon påpekar att jag inte sjunger, och säger att ”om jag inte sjunger”, bla bla bla, då är det upp till honom. Jag kommer ha en diskussion med honom. Punkt.

Trots den långa utläggningen under presskonferensen kunde han inte hålla sig utan sökte redan direkt efteråt själv upp journalister. Denna gång ska han ha gråtit för fullt och sagt att frågan om nationalsången inte är ”relevant” och att han talar för alla ”som är utländsk bakgrund” och ”svåra omständigheter”.

Exakt hur svåra omständigheter man behöver ha varit med om för att slippa lära sig nationalsången för det land man får representera i internationella sammanhang framgick dock inte av Ajdarevics gråtmilda resonemang. Sedan tidigare är det dock vanligt att vissa i landslaget, bland annat Zlatan Ibrahimovic, väljer att inte sjunga med i ”Du gamla, du fria”.

Källor:
Anderssons uppmaning till sina landslagsspelare
’Sjungandet har inget med fotboll att göra’


  • Publicerad:
    2016-08-11 10:00