ALMEDALEN. Expressens kulturchef anser att det är ”häpnadsväckande” att svenska fotbollslandslagets förbundskapten inte tar avstånd från vissa politiska grupperingar.

expressen-erik-hamrén

Häromdagen syntes förbundskaptenerna för Sveriges bägge fotbollslandslag, Erik Hamrén och Pia Sundhage, på bild med medlemmar från SDU. Efter att massmedia skapat en drev bad de båda om ursäkt.

Men Erik Hamrén var enligt Expressen ”inte lika tydlig” i sin ursäkt. Hamrén förklarade i en intervju med tidningen att om någon kommer fram till honom och frågar om de får ta kort så frågar han inte om politisk ståndpunkt eller sexuell läggning.

Detta svar gillades inte av Expressen som anordnade en ny intervju. I den nya artikeln framgår nu att Hamrén ”vägrar ta avstånd” från ”nazister”.

I intervjun svarar Hamrén följande på frågan om han skulle ställa upp på bild med Svenskarnas parti om de frågade:

– Det tar jag från gång till gång och om jag är medveten om saker och ting.

– Om jag vet att det utnyttjas ställer jag inte upp. Men det är svårt att veta på förhand och i så fall skulle jag behöva säga nej till alla. Och det tycker jag vore jättetrist.

Även när det klart skulle framgå att det rör sig om SvP-medlemmar ger Hamrén inget kategoriskt svar:

– Det får jag bedöma från situation till situation. Det beror ju på vad jag har för värderingar.

Hamrén förklarar i intervjun att en förbundskapten måste få välja själv om han ska ha ”synpunkter på allt och alla” men att sådant inte ligger för honom.

Att Hamrén nu vägrar foga sig för media har fått Expressens kulturchef Karin Olsson att gå i taket. Hon skriver att Hamrén ”kan inte ens ta avstånd från Svenskarnas parti” och att detta är ”häpnadsväckande”.

karin-olsson-hamrén

Nyligen ville massmedias tidigare gunstling Zlatan Ibrahimovic inte uttala sig om EU-valet eller ge sin syn på ”högerextrema, främlingsfientliga partiers framfart” ute i Europa. Att Ibrahimovic hellre vill utöva sitt yrke fick då Aftonbladet att förolämpa honom genom att kalla honom en grandios och dum bimbo med lässvårigheter som bara duger till spela fotboll. ”Han har ingen moralisk rätt att vara bimbo”, skrev Aftonbladets Fredrik Virtanen.

Källa:
Expressen i Almedalen


  • Publicerad:
    2014-07-04 12:34