MEDIA. Att massmedia hänger ut och förtalar nationalister är sedan tidigare bekant. Nu går Aftonbladet ett steg längre och förolämpar kända personer som inte alls vill uttala sig om dessa frågor. Huvudmålet är den person man tidigare lyft fram över alla andra – Zlatan Ibrahimovic.

Fredrik Virtanen.

Fredrik Virtanen.

I en ledarartikel i Aftonbladet blir mångkulturens ikon Zlatan Ibrahimovic förolämpad av Fredrik Virtanen. Anledningen är att Ibrahimovic hellre vill spela fotboll än Aftonbladets spel.

Det var under en presskonferens dagen efter EU-valet som Ibrahimovic fick på frågor om politik från Sportbladets krönikör Simon Bank, en person som gärna skriver om antisemitism och främlingsfientlighet i sina krönikor:

”Ute i Europa pratar man om högerextrema, främlingsfientliga partiers framfart, hur tänker du kring det?”
– Ingen aning. Ingen aning, helt ärligt, svarade Zlatan.
– Jag har ingen koll på det, jag vet ingenting om det.
”Röstade du i söndags?” frågade Fotbollskanalens Olof Lundh.
– På vad då? Nä, det intresserar mig inte heller, sa Zlatan.

Ibrahimovics och andras vilja att vara företrädare enbart för sporten fick Fredrik Virtanen att gå i taket. Han förklarar att om ”ondskan” vinner är det på grund av dessa personer:

Zlatan Ibrahimovic, Erik Hamrén och Pia Sundhage har all demokratisk rätt att inte rösta. Men vi måste komma ihåg att ignorans och dumhet är förutsättningen för ondska.

Virtanen skriver att Zlatan Ibrahimovics ”blinda fans” lockas av hans rockstjärneimage – en image massmedia tidigare uppmuntrat – med ”fuck all-attityd”. Men:

Det hade måhända varit coolt om inte fascism dödat människor och krossat demokratiska samhällen.

Zlatan Ibrahimovis är slutligen en grandios och dum bimbo med lässvårigheter som bara duger till spela fotboll. Han har dock ”ingen moralisk rätt” att bara utöva sin sport enligt Virtanen.

Zlatan hade förstås inte blivit ett fotbollsgeni om han funderat på andra saker än fotboll. Det är det enda han kan, det finns inte plats för annat. Han förstod inte ens att beklaga att han inte har tid med politik. Han är grandios […] Zlatan är inte Dylan men Zlatan är större än Dylan. Han är den ende ikon vi har. Han har ingen moralisk rätt att vara bimbo. Han måste orka läsa en tidning i fem minuter.

Källa:
Sportens dumhet leder till ondska


  • Publicerad:
    2014-05-31 13:25