KULTURMARXISM. Oddny Irene Miljeteig (SV) känner sig provocerad av ”Ja, vi älskar” som hon menar är utdaterad och könsdiskriminerande. Hon önskar sig en ny nationalsång fri från stötande uttryck som ”far” och ”mor”.

Den tidigare ledaren för norska SV, Oddny Irene Miljeteig, blev chockad när hon satte sig ner och läste alla verser i den norska nationalsången. Framförallt reagerade hon över orden ”mödrarna har gråtit”. Hon kräver nu att sången ska tas bort och ersättas med en ny och könsneutral sång.

Vidare menar hon att en ny nationalsång bör lägga mer vikt på vardagsliver och på både kvinnor och mäns historia och att halva sången borde vara på nynorska och den andra halvan borde vara på bokmål.

Österrike införde år 2012 ett könsneutralt språk i sin nationalsång och Kanada gjorde nyligen samma sak. Tyskland har för närvarande nekat till att ändra sin nationalsång.

Nils August Andresen, redaktör för Minerva Nett, har hamnat i Miljeteigs förvärv och har redan författat ett förslag som kan läsas här.

Källor:
Mødrene har grett, du liksom!
SV-topp vil ha kjønnsnøytral nasjonalsang


  • Publicerad:
    2018-03-13 10:00