ENGLAND. Nu stängs den svarte fotbollsspelaren Benoit Assou-Ekotto av efter att ha gratulerat Nicolas Anelka för att ha använt en ”nazistisk hälsning” som målgest.

Benoit Assou-Ekotto.

Benoit Assou-Ekotto.

Som Nordfront tidigare berättat om hamnade Nicolas Anelka, en svart fotbollsstjärnan som spelar i laget West Bromwich, i blåsväder efter att under en match ha firat sina två mål med en ”omvänd nazisthälsning”. Anelka fick fem matchers avstängning och 735 000 kronor i böter för denna målgest. Han fick senare också sparken från laget. Anelka menar dock att han bara gjorde det för att hälsa till den svarte komikern Dieudonné M’bala M’bala som förföljs av det franska etablissemanget för påstådd antisemitism.

Nu kommer nästa bestraffning. En konkurrent från laget Tottenham, Benoit Assou-Ekotto, som också är svart, gav på Twitter stöd till Anelka. Enligt honom själv ville han bara gratulera Anelka för att han använt sig av en etablissemangskritisk gest och inte en antisemitisk gest. Assou-Ekotto har nu dömts till tre matchers avstängning efter denna stödhälsning, skriver BBC.

I april blev också Yannick Sagbo från laget Hull City bötfälld av FA för att på sociala medier ha gett sitt stöd till Anelka. Samtliga dessa spelare är svarta och födda i Frankrike.

Gesten ifråga handlar om att röra vid axeln med ena handen och hålla den andra handen utsträckt mot marken. Det kallas för ”quenelle”-gest och uppfanns i Frankrike av den svarte komikern Dieudonné M’bala M’bala som anklagas av judiska grupper för ”antisemitism”. Dieudonné har också populariserat begreppet ”het ananas”, vilket fått flera kända personer i Frankrike att visa upp sig med ananaser. På franska heter det ‘chaud ananas’, vilket låter som ’Shoa’ (”Förintelsen”), och anses därför vara ett provocerande sätt att göra narr av ‘Shoa’/’Förintelsen’.

Paris Saint-Germain-spelarna Zoumana Camara och Zlatan Ibrahimovic på bild med en "het ananas". Bilden laddades nyligen upp på franske komikern Dieudonnés Facebook-sida.

Paris Saint-Germain-spelarna Zoumana Camara och Zlatan Ibrahimovic på bild med en ’het ananas’. Bilden laddades nyligen upp på franske komikern Dieudonnés Facebook-sida.

Källor:
Benoit Assou-Ekotto gets three-game ban over ’quenelle’ post
Benoit Assou-Ekotto ’disappointed’ by FA charge over ’quenelle’ row


  • Publicerad:
    2014-09-20 15:30