Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Komiker i Frankrike dömd för “försvar av terrorism” på Facebook

Av Redaktionen, 2015-03-19
redaktionen@nordfront.se

FRANKRIKE. Den kontroversielle komikern Dieudonné dömdes igår till två månaders villkorligt fängelsestraff och 30 000 euro i böter för ett inlägg på Facebook som ”försvarat terrorism” efter attacken på Charlie Hebdo.

dieudonne

Dieudonné M’bala M’bala.

Fyra dagar efter attacken mot Charlie Hebdo skrev den franske komikern Dieudonné M’bala M’bala på Facebook att han inte var Charlie. Utan ”I kväll, för egen del, känner jag mig som Charlie Coulibaly” (Je mes sens Charlie Coulibaly), ett skämt där han kombinerade sloganen ”Je suis Charlie” med efternamnet på en av attentatsmännen.

En domstol i Paris har nu kommit fram till att Facebook-inlägget utgör ett ”urskuldande av terrorism” och hat mot judar. Åklagaren hade yrkat på hela 7 års fängelse för Facebook-inlägget.

Enligt French Daily har Dieudonné själv sagt i rätten att han fördömt terrorattacken ”utan hämnning och tvetydighet”. Han berättade också att han framfört önskemål om att få delta i Paris protester mot extremism men att inrikesministeriet önskat att han skulle bli ”exkluderad” och behandlad som en ”terrorist”.

Dieudonné har dömts skyldig vid sju tillfällen för antisemitiska uttalanden. Han har gjort sig känd för hälsningsgesten ”la Quenelle”, som av judar har utpekats som en inverterad tysk segerhälsning vilken skulle uppfattas som antisemitisk. Dieudonné har också populariserat begreppet ”het ananas”, vilket fått flera kända personer i Frankrike att visa upp sig med ananaser. På franska heter det ‘chaud ananas’, vilket låter som ‘Shoa’ (”Förintelsen”), och anses därför vara ett provocerande sätt att göra narr av ‘Shoa’/’Förintelsen’.

Källor:
Dieudonné sentenced over Facebook post on Charlie Hebdo attack
French comedian sentenced for ‘condoning terrorism’ in FB post


  • Publicerad:
    2015-03-19 11:45