SPORT. Ishockeylaget i gruvstaden Kiruna har under hela året prisats för sina regnsbågsfärgade tröjor. Men rent sportsligt blev säsongen ett fullständigt fiasko trots alla pengar och all draghjälp från media.

"HBTQ-vänliga hockeyklubben Kiruna IF klättrar mot Allsvenskan". TV4 gjorde hyllningsreportage efter att Kiruna vunnit en match. Foto: Youtube.

”HBTQ-vänliga hockeyklubben Kiruna IF klättrar mot Allsvenskan” – TV4 i ett hyllningsreportage efter att Kiruna vunnit en match. Foto: Youtube.

Under året har det talats överdrivet mycket om ishockeylaget Kiruna. Men inte på grund av ishockey utan helt andra saker.

Kiruna har fått priser och utmärkelser vid bland annat Idrottsgalan och nu senast QX-galan för sitt arbete mot ”homofobi”. Laget har fått exklusiv behandling i riksmedia genom hyllningsreportage vid vunna matcher och fått en match direktsänd i teve, något som inte direkt tillhör vanligheterna när det kommer till ishockeyns tredje division.

Anledningen till den enorma upphaussningen är för att laget spelar i regnbågsfärgade matchtröjor och är ”HBTQ-certifierade”. Att vara en HBTQ-certifierad klubb innebär bland annat klubben finasierar homolobbyn och att spelare och ledare utbildas inom HBTQ-frågor. Det har i Kirunas fall också lett till att massmedia sätter in stora resurser för att hjälpa klubben.

Efter att HBTQ-satsningen blivit en ekonomisk flopp, där sponsorer drog sig ur HBTQ-laget, kommenterade ordförande Johan Köhler, intiativtagare till satsningen, att dessa drog sig ur för att de inte tyckte om politiseringen av klubben:

— Även om de nämner andra orsaker till sina avhopp är det svårt att dra någon annan slutsats än att de inte gillar vad vi gör, sade Köhler till SVT.

Då drog massmedia igång en ny kampanj med nytt fokus på klubben som ledde till att klubben fick andra finansiärer.

Men trots alla pengar och utmärkelser har Kiruna IF inte varit i närheten av de senaste årens framgångar rent sportsligt utan floppat fullständigt. Fiaskot fullbordades under gårdagen då Kiruna inte gick vidare från den fortsättningsserie där de sämre lagen i division 1 spelar.

Sedan säsongen 2007-2008 har Kiruna varit ett stabilt topplag i division 1 som varje år tagit sig vidare till Allettan där de bästa lagen från de fyra olika divisionerna återfinns. Därifrån har laget i de allra flesta gånger även tagit sig vidare till Playoff och då oftast Playoff 3 – sista hindret innan kvalet till Hockeyallsvenskan.

I år slutade Kiruna sexa i den norra serien där de fyra första gick upp till Allettan. Kiruna fick en chans till att nå Play off genom att komma minst tvåa i fortsättningsserien. Men under gårdagen förlorade Kiruna den avslutande matchen och laget Kovland knep istället andraplatsen.

På Svenska Fans diskuterar de besvikna Kiruna-fansen vad fiaskot kan bero på. Spelarflykt, instabilitet, ingen trygghet i varken laget eller klubben, men också dåliga värvningar är några saker som förs fram.

Signaturen KIF tycker att ordförande Köhler, som ”fått beröm för sina tal”, nu ska förklara sig:

Det var inte många år sedan vi slog Kovland och Övik med tvåsiffrigt.Nu går vi inte till allettan och åker till och med ut i fortsättningserien. Det här är inte okej på något sätt. Hoppas att det blir en rejäl väckarklocka för föreningen även fast jag tvekar. Ordförande Köhler som fått beröm för sina tal får gärna förklara vad som händer nu. För visst sa han nu eller aldrig upp i AS inför säsongen?


  • Publicerad:
    2015-02-16 18:00