KIRUNA. Ishockeyföreningen Kiruna IF har rasat mot en tavla som föreställer två nakna kvinnokroppar i den egna ishallen. Nu kräver föreningens ordförande att tavlan tas bort.

hbtq-tavla-kiruna

Konstverket i Lombia ishall inte ”Hbtq-certifierad”.

Konstverket ”Den blommande byråkratens rum” föreställer två nakna kvinnokroppar och har hängt i publikgångarna i Lombia ishall i 35 år. Nu vill Kiruna IF ta bort den som ett led i föreningens hbtq-certifiering. Johan Köhler, ordförande i Kiruna IF, uppger till Nordnytt att han vill ha bort tavlan från ishallen eftersom folk har klagat på att det är just nakna kvinnor.

— Det är den här synen att det alltid är nakna kvinnor, det är inga nakna män, de ska vara som något studieobjekt som man ska stå och titta på, säger Johan Köhler om kritiken mot kvinnokropparna.

Han hävdar också att folk anser det ”stötande” med ett konstverk med nakna kvinnokroppar som finns bland barn och ungdomar.

– Den kan gärna sitta på ett konstmuseum, men just i en ishall där många barn och ungdomar rör sig. Många tycker det är fel, säger Johan Köhler vars förening i somras besökte Pride-festivalen.

Köhler får i denna fråga dock inte medhåll av etablerade politiker och inte heller feministpartiet FI stödjer föreningens censurkrav. Kommunen verkar ännu inte ha några planer på att ta bort tavlan. Det är Kiruna kommun som äger ishallen och som från första början beställde konstverket av konstnären Sune Rudnert.

– Det finns motsvarande konst i Kiruna och i hela Sverige. När det gäller nakna kroppar har de ju avbildats i flera tusen år. Man ska nog tänka sig för både en och två gånger innan man går in och censurerar konst genom att hänga över eller flytta den, säger kultursekreteraren Lennart Lantto till Nordnytt.

Källor:
Kiruna IF i tavelbråk
Nakentavla i Lombia upprör


  • Publicerad:
    2014-10-05 19:30