MEDIA. Det var P4 Norrbotten som uppmärksammade att Kiruna kommun länkade till Nordfront under sin avdelning ”Kiruna i media”. Uppdagandet har nu lett till att kommunen har stängt ned hela avdelningen på sin hemsida.

P4 Norrbotten ”avslöjar” Kiruna kommuns försyndelse. Skärmbild: sverigesradio.se. Klicka för större.

Nordfront återpublicerade under söndagen en artikel från lokaltidningen Fjällsjö Nyheter med rubriken Gigantisk arbetslöshet hos utrikes födda i Norrland”. Artikeln snappades upp som relevant av det RSS-flöde som kommunen använder för att länka till skriverier om Kiruna under kommunhemsidans avdelning ”Kiruna i media”.

Men det tog inte lång tid innan P4 Norrbotten upptäckte det hela och konfronterade kommunen, varpå kommunalrådet Kristina Zakrisson (S) lovade att se till att länken skulle tas bort. Det är dock inte inte första gången som det har hänt, eftersom det RSS-flöde som används för att välja ut artiklar om Kiruna inte diskriminerar nyheter på politisk grund, trots att leverantören tydligen har ”garanterat” att det inte ska kunna ske.

— Ja det är hänt ett par gånger tidigare och det är inte så länge sen, men jag minns att vi har plockat bort det tidigare så fort det har inträffat, förklarar Kiruna kommuns kommunikationschefen Ulrika Hannu för P4 Norrbotten.

Att Kiruna kommun länkade till Nordfront har nu blivit en riksnyhet, och som åtgärd har kommunen tagit bort hela avdelningen ”Kiruna i media” från sin hemsida. Så här skriver man i ett pressmeddelande:

Funktionen baseras på en tjänst (RSS-flöde) som kommunen köper av en av de största och ledande leverantörerna av omvärldsbevakning.

Anledningen är att en länk från en webbaserad informationsportal utgiven av NMR publicerats i flödet, som baseras på en automatisk bevakning av nyhetssidor med sökordet ”Kiruna”.

Flödet av nyheter är en uppskattad tjänst för besökare på vår webbplats att hålla sig uppdaterad om vad som händer i Kiruna. Tjänsten ”Kiruna i media” kommer dock att vara avstängd tills Kiruna kommun har fullständiga garantier från leverantören att inga länkar från liknande källor som nämns ovan kan komma in i det automatiska nyhetsflödet.

Nordfronts nyhetsredaktör Simon Holmqvist kommenterar:

— Tack vare Fjällsjö Nyheter och flertalet flitiga nyhetsskribenter från Norrland på Nordfront har vi varit bra på att täcka nyheter från landets nordligaste delar. Vi kommer även att göra så i fortsättningen, så ifall Kiruna kommun inte lyckas hitta en RSS-tjänst som diskriminerar utifrån politisk korrekthet så får man kanske lov att stänga ner ”Kiruna i media” för gott – ifall det nu är så viktigt att dölja vår nyhetsrapportering för Kirunaborna.

Källor:
Kiruna kommun länkar till nazisters sajt
Kiruna kommun har tagit bort länken till nazister
Kiruna kommun har stängt av funktionen ”Kiruna i media” på kommunens webb.


  • Publicerad:
    2018-04-22 16:00