VÄRLDEN. En av Egyptens tredje rikaste person säger sig ha lösningen på den enorma strömmen av invandrare till Europa. Han vill köpa en ö till främlingarna där de kan bo och bygga sitt samhälle.

Hassan Ammar

Naiv miljardär?

Miljardären Naguib Sawiris säger sig vilja köpa en ö för att på så sätt kunna husera 200 000 invandrare som säger sig fly från konflikter över hela världen. Den tänkta ön ligger utanför Greklands kust och där ska han anställa främlingarna för att bygga ett samhälle.

Det är en väldigt enkel idé. Grekland är tyngt av finansiella problem och har dussintals övergivna öar. Italien lider av samma problem, säger han och fortsätter: De säljer ön till mig. Jag ger migranterna ett tillfälligt skydd. Jag bygger en liten hamn där båtar kan lägga till och jag anställer flyktingarna så att de kan bygga sina egna hus, skolor, sjukhus, universitet och ett hotell, säger han.

Efter att eventuella konflikter är avklarade i hemländerna ska främlingarna själva få välja om de vill återvända eller stanna kvar och upprätthålla det de har byggt. Enligt miljardären kan en lämplig ö kosta mellan tio och hundra miljoner dollar, den stora kostnaden ligger dock i att bygga ut infrastrukturen menar han.

— Pengar är inget problem för mig. Det finns inga begränsningar för min strävan efter välgörenhet. Jag kommer inte ta med mig pengarna till graven, säger Sawiris under en intervju.

Källa:
Miljardär vill köpa ö till 200 000 flyktingar


  • Publicerad:
    2015-09-05 17:00