EUROPA. Tusentals utlänningar anländer till Ungern från bland annat Syrien för att ta sig norrut i Europa. Situationen är kaotisk och Ungerska myndigheter försöker att stoppa strömmen av invällare.

Det rådde totalt kaos när Ungerska myndigheter försökte att stoppa främlingar från att ta tåget mot bland annat Tyskland. En tågstation i landet tvingades att stänga för att hindra över tvåtusen främlingar från att borda tågen.

— Här är fullständigt kaos. Drygt 2 000 flyktingar står och stampar och vill vidare till andra länder men ungerska poliser stoppar dem trots att de har tågbiljetter. Hundratals har sovit på stationen i dagar eller veckor, och frustrationen och desperationen är mycket stor, säger Babar Baloch som är talesman för UNHCR i Budapest.

Omkring 4000 invandrare lyckades dock lämna Ungern innan stationen stängdes och rör sig nu genom Europa. I Österrike uppgavs flera hundra österrikare vänta på sin chans att få hjälpa de främmande folken.

— Vi försöker hålla ordning så att flyktingarna får den hjälp de behöver. Fast det här är bara tillfällig hjälp. Egentligen är det politikerna i Europa som måste göra något för att alla som flyr nu ska kunna få hjälp, säger Camilla Garfias i Österrike.

Källor:
”Totalt kaos” när Ungern stoppar tågflyktingar
Flyktingar välkomnades i Österrike


  • Publicerad:
    2015-09-01 19:35