NORDEN. Efter den massiva vågen av främlingar som sökt sig till Europa och Sverige väljer nu Finland att skärpa gränskontrollen för att kunna hålla koll på invällarna.

finland

Efter den massiva vågen av främlingar som söker sig till Europa i jakt på bidragsfinansierat uppehälle har flera länder valt att skärpa sina gränskontroller, däribland Tyskland, Österrike och Slovakien. Nu uppger även Finland att man kommer att skärpa gränskontrollen, mot norra Sverige.

Anledningen uppges vara att flera av de invandrare som tagit sig till Sverige fortsatt sin resa till Finland. Runt trehundra personer uppges ha tagit sig över gränsen till staden Torneå.

— Flyktingsituationen i norra Finland är utom kontroll, sade inrikesminister Petteri Orpo under dagen.

Det är gränsbevakningsväsendet, polisen och tullen som kommer att stå för den stärkta bevakningen och förhoppningen är att man ska kunna fånga in och registrera de illegala invandrarna.

I Sverige menar kappvändarna Moderaterna att även Sverige borde se över sitt gränsskydd. Socialdemokraterna, med Stefan Löfvén i spetsen, menar dock att landet har kontroll över situationen och att det inte är nödvändigt.

— Situationen är inte sådan att liknande beslut behövs nu, säger Löfven.

Källa:
Finland skärper gränskontrollen mot Sverige


  • Publicerad:
    2015-09-14 19:15