MASSINVANDRING. Efter att motorvägen E47 i Rödby, som först stängdes av då asylsökande använde den som väg till Sverige, återigen öppnades mellan måndagen och torsdagen skärper nu den danska regeringen kontrollen vid landets gränser.

Många asylinvandrare som först tagit sig till Tyskland från Ungern väljer att ta sig vidare till Sverige och Norge genom Danmark men nu skärper den danska regeringen kontrollen vid sina gränser för att just förhindra detta, om så bara tillfälligt. Landets statsminister säger att Danmark inte kan släppa vidare immigranterna till Sverige på grund av internationella förpliktelser.

— Vi har internationella förpliktelser att behandla ansökningar om asylsökande kommer till dansk gräns, säger den danske statsministern Lars Løkke Rasmussen.

Rasmussen uppger även att den danska regeringen för en dialog med den svenska regeringen.

— Vi har tagit initiativ till överläggningar med den svenska regeringen, säger Rasmussen.

Den danska polisen har också stoppat flera tåg på väg mot Köpenhamn från Hamburg som var fulla av illegala invandrare. Polisinspektören Kim Kliver Kliver säger att minst 800 immigranter ska ha passerat under måndagen. Exakt hur många illegala invandrare som har lämnat Rödby för att fortsätta resan mot Sverige till fots längs med E47 har inte Kliver någon aning om.

Källa:
Motorväg öppnad igen – Danmark skärper kontroll


  • Publicerad:
    2015-09-08 07:40