DANMARK. Under måndagen meddelade den danska regeringen att de kommer att införa gränskontroller mot Tyskland. Detta kommer som ett svar på Sveriges beslut om id-kontroller.

Under en pressträff som hölls under måndagen meddelade Danmarks statsminister, Lars Løkke Rasmussen, att landet kommer att införa gränskontroller mot Tyskland. Detta kommer som ett svar på Sveriges beslut om att införa id-kontroller, något som enligt statsministern riskerar att leda till att fler invandrare söker asyl i Danmark.

— Regeringen önskar inte att Danmark blir nästa stora flyktingdestination. Därför genomför vi nu det här, sa statsminister under pressträffen.

Den förstärkta kontrollen inleddes redan vid klockan 12 idag. Gränskontrollerna införs i tio dagar och kan sedan förlängas. Det kommer bli stickprovskontroller, vilket innebär att alla resenärer inte kommer att kontrolleras.

— Vi intensifierar kontrollen med fler poliser. Flyktingar som inte vill söka asyl i landet kommer kunna avvisas vid gränsen, fortsatte Rasmussen.

Till skillnad från de kontrollerna mellan Sverige och Danmark kommer kontrollerna mot Tyskland att skötas av polisen. Det kommer alltså inte införas ett så kallat transportörsansvar.

Källa:
Danmark skärper gränskontrollerna mot Tyskland


  • Publicerad:
    2016-01-04 12:45