NORDEN. Efter att Sverige infört id-kontroller för tågresenärer som reser från Danmark uppger nu ett nätverk av personer att de står redo att smuggla invandrarna till Sverige istället.

Det är nätverket ”Medmenneskesmuglere”, en del av ”Welcome to Denmark”, som nu uppger att de kommer att hjälpa de invandrare som inte kommer in i Sverige efter de nya id-kontrollerna. En av personerna i nätverket är Annika Holm Nielsen som redan tidigare har smugglat invandrare till Sverige, då i segelbåt.

— Det vi gör nu är att vi försöker hitta andra vägar för att föra flyktingarna till trygghet, nu när politikerna inte tar sitt ansvar, säger Nielsen som riskerar två år i fängelse om hon genomför brottet.

Än har kustbevakningen inte sett några tecken på att invandrare försöker ta sig in i Sverige med båt. Man ökade dock övervakningen av kusten redan den fjortonde december och det är nu både fler båtar och fler flyg som arbetar med att övervaka gränsen.

— Id-kontrollerna som införs i dag skulle kunna leda till att man använder andra vägar till Sverige, men vi ser inga tecken på det än. Vi kommer inte förstärka mer, vi räknar med att vår bevakning är fullt tillräcklig, säger Mattias Lindholm som är kommunikatör på Kustbevakningen.

Källa:
Nätverk redo smuggla flyktingar med båt


  • Publicerad:
    2016-01-04 20:00