SKÅNE. Under gårdagen hade antalet invandrare som anländer till Sverige via Danmark minskat kraftigt.

öresundståget

Om det minskade antalet invandrare beror på Danmarks skärpta gränskontroller eller de svenska id-kontrollerna är det för tidigt att spekulera i men under gårdagen påträffade polisen i Skåne 48 främlingar som ville söka asyl i Sverige. Under nyårsafton fångades hela 325 invandrare upp av polisen i Skåne och dagarna dessförinnan har siffrorna legat mellan 125 och 233 personer.

— Det är en betydande minskning men samtidigt har vi bara haft ett dygn med id-kontroller och vi vet inte hur detta kommer att utveckla sig, säger Ewa-Gun Westford vid skånepolisen.

Migrationsverket uppger dock att det under måndagen lämnades in 331 ansökningar om asyl. Anledningen till den stora skillnaden i statistiken menar man beror på att Migrationsverket inte hunnit registrera alla ansökningar under helgdagarna.

Det danska tågbolaget DSB, som är ansvariga för id-kontrollerna på Öresundstågen, uppger att de inte för statistik på antalet avvisade personer på grund av bristande id-handlingar. Men under måndagen ska man bara ha avvisat ett mindre antal utlänningar.

De största folkgrupperna som invandrar till Sverige uppges vara afghaner och syrier.

Källa:
Kraftig minskning av antalet asylsökande


  • Publicerad:
    2016-01-05 11:45