INRIKES. Den katastrofala massinvandringen till Sverige slår hårt mot den svenska polismakten. Polisen har i princip inte längre tid för att bekämpa kriminalitet utan tvingas istället prioritera bort vanlig brottsbekämpning för att upprätthålla gränskontrollerna.

Polismakten är överansträngd. På flera håll i landet vittnar poliser om hur man tvingas prioritera gränskontroller och bråk på asylboenden framför vanlig brottsbekämpning. De varnar för att det brottsförebyggande arbetet blir lidande och att stressen ökar bland poliserna.

Polismannen Magnus Isaksson i Växjö har ett skrämmande exempel på hur de verkningslösa gränskontrollerna har påverkat det vanliga polisarbetet.

— Vi har tips om att det förekommer öppen narkotikahandel på en skola. Men vi kan inte lägga några resurser på det, säger Isaksson.

Han fortsätter:

— De som ringer 112 kan inte längre förvänta sig att vi kommer inom rimlig tid.

En annan polis i Malmö, som har valt att vara anonym, berättar att man har stora problem med narkotika och att man känner en stor frustration över att inte kunna jobba fullt ut.

— Ungdomar i riskzonen är ett fruktansvärt problem i Malmö. Vi har också jättestora problem med narkotika. Man känner en frustration gentemot medborgarna för att vi inte kan jobba fullt ut, säger polisen.

Jan Johansson, som är samordnande skyddsombud vid polisen i region nord, säger att man inte har något brottsförebyggande arbete överhuvudtaget.

— Vi har inget brottsförebyggande arbete. Vi är för få, säger Johansson.

Förutom att upprätthålla gränskontroller får polisen konstant rycka ut till asylboenden för att stoppa bråk. Polismannen Isaksson från Växjö uppger att under en kväll så var majoriteten av polispatrullerna upptagna med bråk på asylboenden.

— Häromkvällen var 75 procent av patrullerna upptagna med bråk på boenden, säger Isaksson.

Många av poliserna är väldigt kritiska, vissa till och med förbannade, på rikspolischefen Dan Eliasson som de menar tänker kortsiktigt. En konstapel från Göteborg skriver i ett sms att:

Varför är den här kommenderingen så mycket viktigare än övrig samhällsproblematik? Vet allmänheten om vilka oerhörda resurser politiker lägger på den här frågan kontra vardagen i exempelvis Biskopsgården/Bergsjön?

Om Polismyndigheten är överansträngd i dagsläget på grund av massinvandringen så kommer trycket att öka ytterligare i framtiden då man får i uppgift att se till så att buss-, tåg- och färjetransportörerna sköter sig när det kommer till att kontrollera identitetshandlingar på de passagerare som reser in i landet. Enligt regeringens proposition kommer det att ”innebära väsentliga konsekvenser för Polismyndigheten”.

Källa:
Flyktingkrisen pressar polisen – brott utreds inte


  • Publicerad:
    2015-12-20 16:25