STOCKHOLM. Nu har det avslöjats att polisen fått ett internt direktiv om att inte rapportera signalement då man kan uppfattas som ”rasistisk” av allmänheten.

polisen-1440x960

Under september förra året fick polisen i Stockholm interna order om att inte skriva ut signalement när man rapporterar om begångna brott. Riktlinjerna förmedlades genom ett internt brev författat av Stockholmspolisens presschef Varg Gyllander och presstalespersonen Carina Skagerlind.

Anledningen till de nya riktlinjerna är att allmänheten kan uppfatta polisen som ”rasistisk” om de skriver ut hudfärg. Enligt meddelandet ska polisen också fått in klagomål kring rapportering av signalement:

”Kritik framförs ibland mot polisens rapportering kring människors hudfärg. Det uppfattas som rasistiskt. Då polisen inte är rasistisk och heller inte ska uppfattas så, så gäller från och med nu instruktionerna nedan”, skriver man i det interna dokumentet.

— Vi vill undvika att peka ut etniska grupper som kriminella. Då har vi insett att om vi vill ha in signalement så ska det inte slentrianmässigt skrivas in i våra notiser, säger Gyllander i en intervju.

När Gyllander utfrågas kring vikten av att ge allmänheten ett signalement för att kunna lösa brotten menar han att det fortfarande, när det gäller allvarlig brottslighet, ska utgå ett signalement.

De interna riktlinjerna ändrades kort efter att ett stort antal utlänningar begått sexuella övergrepp på svenska flickor på en ungdomsfestival i centrala Stockholm. Gyllander nekar dock till att det ska finnas något samband mellan de sexuella trakasserierna och polisens beslut om att mörka signalement. Han förklarar också att Sveriges journalistkår, som är ökänd för att vara kulturmarxistisk, har påverkat polisens beslut.

— Nej, det finns ingen koppling till det över huvud taget, jag var inte inblandad i de händelserna alls. Utan det här är en allmän diskussion både hos oss och i samhället med att vi ska vara försiktiga med att peka ut etnicitet. Det har vi fått kritik för tidigare både av journalister och andra. Det här är ett sätt för oss att hantera den här ganska svåra frågan, avslutar Gyllander.

Källa:
Fick interna direktiv för att inte uppfattas rasistisk


  • Publicerad:
    2016-01-12 19:15