INRIKES. Våldet mot polisen har ökat markant de senaste tio åren och det är främst i förorterna till större städer som man ser den största ökningen.

Tumba_granat

Polisbussen från granatattacken i Tumba.

För tio år sedan var det ovanligt med stenkastning mot polisen, nu har det blivit vardag för många poliser som arbetar i förorterna till större städer.

— Ungefär 2006-2007 började stenkastningen mot poliser. Då var det exceptionella händelser. I dag är det vardag i vissa områden, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz.

Arbetssituationen är ohållbar för poliser i yttre tjänst och det kan handla om allt från stenar och knallskott till skarpa handgranater.

— Det är inte smågrus vi pratar om. Det är knytnävstora stenar som spräcker skallen på en om man får dem i huvudet… De bryr sig inte om vad vi har för möjligheter att skydda oss. De vill ju helt enkelt släcka oss rakt av, säger en polis som arbetar i yttre tjänst.

Bland de lösningar som Sveriges politiker arbetar med nämner man skärpta straff för bland annat innehav av explosiva varor, även mer pengar till polisen i höstbudgeten efterfrågas.

Källa:
Vanligt med attacker mot polisen


  • Publicerad:
    2015-08-31 19:20