MASSINVANDRING. Antalet laglösa stadsdelar i Sverige ökar. Situationen är allvarlig, säger polisen i Stockholm.

Kriminalitet-innvandring-640x388

Enligt forskaren och ekonomen Tino Sanandaji hade Sverige 1990 tre områden som beskrevs vara så kallade utanförskapsområden. Invandrartäta områden med bland annat hög arbetslöshet, hög skolfrånvaro och hög kriminalitet. År 2012 var antalet 186.

För två år sedan kategoriserade den svenska polisen 55 av dessa områden som ”speciellt utsatta”. I dessa områden, som blir nämnda som ”no go”-zoner, har utländska kriminella nätverk ett starkt inflytande och laglöshet råder.

Lars Alvarsjö vid Stockholmspolisen säger till norska NRK att laglösheten råder i delar av Stockholmsregionen. Enligt honom så är polisen på väg att tappa kontrollen över områdena.

— Situationen är allvarlig. Det är några områden där vi ser ut att tappa kontrollen. Polisen kan aldrig acceptera att kriminella grupper tar över kontrollen i något bostadsområde, men det är faktiskt så i några av områdena runtom i Stockholm.

Alvarsjö säger att varken räddningstjänsten eller ambulanser kan resa till dessa områden utan poliseskort.

— I de områdena är det kriminella gäng som bestämmer spelreglerna.

Enligt Alvarsjö är det mycket vanligt att polis, brandkår och ambulanser möts av stenkastning, men han säger också att det händer att de blir beskjutna.

— Senast förra veckan blev en polispatrull beskjuten. Det har också hänt att någon har kastat handgranater mot patruller.

Till följd av situationen kan polispatruller aldrig åka in ensamma, utan de måste vara många och mycket utrustade.

— De har kriminella spanare som kontrollerar när polisen kommer in. Då har de förberett ett lager av till exempel stenar och järnrör som de kastar på oss när vi kommer. De har till och med kastat molotov cocktails på oss.

Polisen Biljana Flyberg leder närpolisens grupp i de mångkulturella städerna Rinkeby, Tensta och Husby. Flyberg säger till NRK att hon aldrig drar ut utan skottssäker väst.

— Jag har skottsäker väst på mig. Jag kan aldrig dra ut på jobb här utan den skottsäkra västen. Det är väldigt mycket vapen i vissa delar av våra områden.

Flyberg säger att det ofta förekommer ”police fishing”, vilket innebär att någon ringer in ett falskt larm för att locka ut polisen till ett område, för att sedan gå till angrepp mot dem.

Källor:
Lovløse tilstander i Sverige – politiet mister kontrollen
Svensk politi: – Vi er i ferd med å miste kontrollen


  • Publicerad:
    2016-05-09 08:00