MÅNGKULTUREN. Lokala butiksägare i den invandrartäta förorten Husby har beslutat sig för att stänga sina butiker i protest mot den kriminalitet som florerar i området.

husbybutikk

I måndags morgon blev Salam Kurdas matbutik utsatt för ett inbrott då en skåpbil körde rakt in i fasaden. Natten efter utsattes en grannbutik för samma sak.

— Vi utsätts ständigt för inbrott. Svaret vi får av polisen är att de inte har resurser och att det inte är högprioriterat område. Vi känner oss övergivna. Vi kan inte fortsätta att driva näringsliv i området. Det är oerhört tråkigt, säger Salam Kurda

Enligt Kurda kommer även vårdcentralen, tandläkaren och apoteket som ligger i centrala Husby också att hålla stängt på grund av oroligheterna.

— Vi har diskuterat med polis och fastighetsägare under en längre period. Men vi måste göra något nu, vi kan inte vänta tills någon kanske dör, säger butiksägaren.

Den invandrartäta förorten Husby blev världskänd i media på grund av upploppen som skedde i maj 2013. Under loppet av tre dagar blev omkring 129 bilar brända, garage blev påtända och bråkmakarna engagerade sig i sporadiska sammanstötningar med polisen. De som låg bakom var i huvudsak irakiska och somaliska invandrare.

Ursprungligen publicerat på Frihetskamp.

Källa:
Krav på skydd – centrum stängs i protest


  • Publicerad:
    2017-01-01 13:20