STOCKHOLM. I den mångkulturella Stockholmsförorten Husby skulle det i våras börjat patrullera trygghetsvakter för att försöka ”lösa problemen”, men de dök aldrig upp. Nu vill vaktbolaget ha mer betalt och Liberalerna tycker att det är en kostnad som staden ska stå för.

Lotta Edholm.

Lotta Edholm (L), som sitter i oppositionsborgarrådet i Stockholms stad, vill att den mångkulturella förorten Husby ska ha patrullerande trygghetsvakter. Samtidigt så kräver hon att staden ska stå för kostnaden.

Det var egentligen planerat att vakterna skulle börja arbeta i april, men de dök aldrig upp. Anledningen till detta ska ha varit att vaktbolaget Securitas krävde mer betalt än vad som tidigare var bestämt. Det andra vaktbolaget, Nokas, som också var kandidater för uppdraget hade dessutom tackat blank nej.

Tanken var från början att vakterna skulle stationeras ut i Husby centrum på prov i tre månader, för att sedan utvärderas. Det tyckte dock Edholm var under en alldeles för kort tid och ville istället att staden skulle betala så att vakterna kan patrullera där i minst ett år.

Hon förklarar nu att den utökade tidsramen är nödvändig då det, enligt hennes beräkningar, kommer att ta minst ett år att ”lösa” trygghetsproblemen.

— Det är ett stort löftesbrott från stadshusets ledning att lova att vakterna skulle vara på plats för ett halvår sedan. Det är naivt att tro att det går att upphandla en sådan tjänst för endast tre månader, det krävs minst ett år för att lösa problemen med trygghet i Husby, säger Edholm.

Edholm föreslår därför att staden istället kan ta den kostnaden centralt så att Husby kan få sina utlovade trygghetsvakter.

Källa:
Lotta Edholm (L):”Låt staden betala vakterna”


  • Publicerad:
    2017-08-18 13:30