Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Upplopp i Rinkeby öppnar för mer övervakning

Av Redaktionen, 2017-02-21
redaktionen@nordfront.se

INRIKES. Efter att det under måndagskvällen brutit ut ett upplopp i mångkulturella Rinkeby, där polis och journalister attackerades, vill man nu införa mer övervakning med förevändningen att det skulle stävja brottsligheten.

Tamsons vill hålla ett öga på dig.

Det var under måndagskvällen i samband med att polisen skulle gripa en person vid tunnelbanan i den mångkulturella Stockholmsförorten Rinkeby som upplopp bröt ut. Ett stort antal personer kastade sten mot polisen som besvarade med att skjuta varningsskott. Även flera bilar stacks i brand och en journalist från Dagens Nyheter misshandlades och fick uppsöka sjukhus.

Nu har landets politiker reagerat starkt över det inträffade och inrikesminister Anders Ygeman menar att upploppet var en konsekvens av en ökande polisiär närvaro och att liknande incidenter kommer att avta i takt med att det finns fler poliser och kriminella grips.

— Vi har stärkt den polisiära närvaron i våra förorter. Polisen agerar offensivt och griper efterlysta personer. Nu blev det lite stök efter det och det är beklagansvärt, men i takt med att det blir fler och fler poliser i våra förorter som gör fler och fler gripanden så kommer det här också att avta, säger han.

Moderaten Kristoffer Tamsons, som är trafiklandstingsråd i Stockholms läns landsting och ordförande för SL, reagerar även han kraftigt mot det inträffade och menar att det nu är dags att sätta ner foten.

— Det vi såg i natt är ett av en lång rad angrepp på viktiga samhällsfunktioner, där våldsverkarna till och med övermannar polisen. Nu handlar det om att signalera att detta är på riktigt, att det är väldigt allvarligt. Om vi inte här och nu agerar med de verktyg vi har, så tenderar situationen att eskalera ännu mer, säger han och fortsätter:

— Tiden är nu förbi då vi ska peka finger åt varandra, och springa och gömma oss bakom utredningar. När våra förorter står i brand måste vi upp ur skyttegravarna för att lösa problemen här och nu.

Tamsons verktyg, som han använder när han hoppar upp ur skyttegraven, är ökad kameraövervakning. Under dagen har han gett SL:s vd Caroline Ottosson i uppdrag att ta fram en ansökan om permanent kameraövervakning riktad mot platser utanför alla tunnelbanestationer.

— Då kan vi övervaka vad som händer där, och kunna identifiera våldsverkare och hjälpa polisen att lagföra dem, säger Tamsons.

Han hoppas nu att man i regeringen skyndsamt kan få till en lagändring gällande kameraövervakning och att man även sänder en signal till Länsstyrelsen som har hand om tillstånden så att man ”ges en chans att identifiera de kräk som ägnar sig åt den här typen av våldsgärningar”. Kostnaden för de tänkta kamerorna beräknas landa på mellan fyra och sex miljoner kronor.

Källa:

Kravet efter upploppet: Mer kameraövervakning | Stockholm


  • Publicerad:
    2017-02-21 19:40