SVERIGE. Igår kväll sändes ett inslag i SVT:s ”Aktuellt” angående den radikalisering av muslimer i Stockholms förorter som forskare varnat för. Inslaget nämnde att en hotfull stämning uppstått i samband med filmandet. Dock så valde SVT att klippa bort delar av inslaget som bland annat visade på hur reportrarna fick fly platsen.

Som bakgrund till inslaget låg bland annat de varningar som forskare kommit med angående radikaliseringen i Stockholms förorter. Det, tillsammans med en växande ”islamofobi”, kan enligt forskarna vara ett hot mot ”demokratin”. Samtidigt visar rapporter på att kunskapen kring hur radikalisering går till är bristfällig.

— Det här är inte Sverige! Äta skit, mannen. Du står med en kvinna som blivit kristen somalier. Jävla hora!

Det är en av kommentarerna SVT-teamet som besöker förorten Rinkeby får. Vidare uppstår en hotfull stämning där flera män uppträder hotfullt och spottar mot teamet. Det hela slutar med att reportrarna tvingas fly platsen.

I inslaget medverkade den islamkritiska Mona Walter. Hon berättar, via ett inlägg på Facebook, efter sändningen, sanningen som SVT valt att dölja för tittarna:

Dom tog inte med att gruppen av muslimer tvingade fotografen att stänga av kameran. Inte heller tog dom med vandaliseringen av SVT:s bil och att vi springande fick gömma oss i bilen för att inte få stryk. Dom två poliserna som var med kunde inte ens skydda oss. Efteråt var journalisten och fotografen väldigt skärrade och det tog lång tid innan alla lugnade ned sig.

SVT:s ansvarige utgivare, Ulf Johansson, anser dock att inslaget gav en rättvis bild av händelseförloppet. Han anser inte att det är nödvändigt att nämna att teamet blev utsatta för trakasserier i form av till exempel äggkastning.

— Det här är ett jättekänsligt ämne. Vi visar tydligt hur [Walter] bemöts ute i förorten men den delen hade blivit helt fel om den hade varit huvudsaken i reportaget, säger han till Granskning Sverige.

Frågan om varför SVT valde att klippa bort avgörande scener i inslaget har även ställts via SVT:s egna hemsida. Där dementeras även Walters uppgifter om att en bil skulle ha blivit vandaliserad samt att poliser medverkade.

Se film HÄR.

Ljudupptagning som visar ett krissamtal efter filmningen:

Källa:
”Jävla hora”: SVT jagades iväg från Rinkeby – mörkades i ”Aktuellt”


  • Publicerad:
    2015-08-25 23:55