INRIKES. På grund av att grova våldsbrott nu har blivit vardag i stora delar av landet kommer polisen att ta hjälp av sofistikerade övervakningsverktyg för att komma till bukt med problemen.

För att komma till bukt med det eskalerande våldet i så kallade brottsutsatta områden, vilka ofta huserar en större del främlingar, kommer polisen att öka övervakningen av befolkningen. Tekniken har redan under fem års tid använts av polisen i södra Sverige, men nu utökar man även till Stockholmsregionen.

Det är sofistikerade kameror som reagerar på skottlossning, kommunicerar med polisens sambandscentral och har ansiktsigenkänning som man hoppas ska stoppa skottlossningar, sexövergrepp och attacker mot blåljuspersonal.

— De är högteknologiska kameror som vi kan zooma in väldigt mycket på.  De är en stor hjälp vid brottsutredningar, säger Joakim Söderström, polisinspektör vid Utvecklingscentrum i Stockholm.

Kamerorna kommer att monteras på bland annat polisbilar, drönare, helikoptrar och på poliser i tjänst. De nya kamerorna ska även placeras ut i stadsdelarna Rinkeby och Tensta.

— Det finns mängder med användningsområden. Det kan vara så att vi blir larmade om att någon har blivit skjuten. Vi tittar på kamerorna direkt och ser att det är ett bakhåll, att de står och väntar på oss med stenar. Då väljer vi att inte åka dit, säger Söderström.

Källa:

Högteknologiska kameror ska minska brottslighet


  • Publicerad:
    2017-02-13 20:20