INRIKES. Nya Tiders reporter Jesper Johansson och hans fotograf greps under lördagen av polis och avhystes från bokmässan i Göteborg efter att ha ställt frågor till den socialdemokratiske politikern Pierre Schori.

I demokraturen Sverige är det brottsligt att som journalist ställa frågor till Pierre Schori. Foto: Frankie Fouganthin (CC BY-SA 4.0).

Under lördagen närvarade Nya Tiders reporter Jesper Johansson och hans fotograf vid den pågående bokmässan i Göteborg. De intervjuade flera personer innan de stötte på den socialdemokratiske politikern och tidigare FN-ambassadören Pierre Schori.

Reportern följde efter Schori för att ställa frågor om bland annat farmarmorden i Sydafrika, det socialdemokratiska stödet till ANC och den nyligen avlidna Zimbabwediktatorn Robert Mugabe.

Den pressade Schori ville dock inte svara på några frågor utan sökte efter ordningsvakter samtidigt som han tog tag i Johansson och sa ”jag vill inte tala med sådana som dig”.

När Johansson lite senare åt lunch kom polisen och tog tag i honom och bad honom följa med ut. Som svar på frågan om varför, svarade polisen ”det har skett ett brott här, och du vet nog vad det handlar om”.

Johansson kände inte till att något brott begåtts och ville veta vad saken handlade om, något som poliserna inte ville berätta. Istället greppade två poliser honom i vardera armen och förde ut honom.

När han tog upp sin mobiltelefon för att dokumentera skeendet så beslagtog polisen den. Vid ytterligare frågor att få veta vad han misstänktes för så svarade polisen ”ett brott”.

Johansson med fotograf tvingades sedan in i en piketbuss och kördes från området. De fick inte veta vart de togs och när de frågade efter polisernas namn och tjänstenummer fick de inga svar.

Efter ett par kilometers färd fick de veta att det var Schori som anmält dem för ofredande. De blev sedan avsläppta med ett besked om att de inte var välkomna att besöka bokmässan igen.

Johansson och fotografen har i efterhand kontaktat polisen för att få veta mer om misstankarna mot dem samt polisernas tjänstenummer. Polisen nekar att lämna ut uppgifter utan hänvisar till sin pressavdelning.

Nya Tiders chefredaktör Vávra Suk kommenterar:

— Jesper gjorde ett utmärkt journalistiskt arbete. Det är precis så journalistik ska bedrivas. Makthavarna ska inte tro att de kan komma undan jobbiga frågor på bokmässan bara för att man inte upplåter en monter för Nya Tider.

Källor:
Polisen grep alt media-journalist efter intervju med Pierre Schori: ”Ni märkte att han inte ville svara på frågor”
Nya Tiders reporter polisanmäld efter frågor till Pierre Schori


  • Publicerad:
    2019-09-29 09:55