NORDEN. Förre socialdemokratiske partiledaren Håkan Juholt kritiserar Sverige som han menar riskerar att bli en diktatur.

Håkan Juholt känner sig mer hemmastadd på den mer etniskt homogena ön Island än i hemlandet Sverige.

Den förre socialdemokratiske partiledaren Håkan Juholt, numera Sveriges ambassadör på Island, säger i en intervju med Svenska Dagbladet han att han inte kommer att besöka landet de närmaste åren av rädsla för vad Sverige håller på att utvecklas till:

— Hur gammal är din son? Fyra? När han är gammal kommer han inte att leva i en demokrati utan i en teknokrati, eller en diktatur. Det är så in i helvete sorgligt. Jag är ledsen att säga det, men jag är 100 procent säker. Vi håller på att avveckla demokratin.

Han fortsätter med att beskriva Sveriges makthavare som en elit som är alienerad från befolkningens åsikter:

— Jag tror inte att hotet är en diktatur med rullande stridsvagnar på Sergels torg, utan ett expertstyre där vi inte låter landet styras av medborgarnas värderingar. Demokratin glider oss ur händerna. Färre vill bli folkvalda, partierna tonar ned ideologin. Visst, jag ser en risk att det kan bli diktatur på sikt.

Föga förvånande får Juholt kritik från etablerade politiker som kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) samt utrikesminister Margot Wallström (S) som båda uttrycker förvåning över att den gamle S-ledaren gör sina frispråkiga uttalanden.

Källa:
Juholts diktaturutspel kritiseras


  • Publicerad:
    2017-10-16 20:50