POLISEN. Dan Eliasson låter nu polismyndigheten anställa 700 personer – trots att det inte finns några pengar att betala deras löner med.

dan eliasson

Den svenska polisen lider av akut personalbrist. Rikspolischefen, Dan Eliasson, har därför beslutat att låta polisdistrikten anställa 700 nya personer, trots att myndigheten även har pengabrist och inte kan betala lönen till dessa personer.

— Jag har föregripit riksdagsbeslut redan och bett regionerna att anställa fler personer fast de inte har pengar till det nu. Jag tror och hoppas att riksdag och regering inser allvaret i situationen och skjuter till pengar i efterhand, säger Eliasson till Sveriges Radio.

I huvudsak är det civilanställda som kan hjälpa till med utredningsverksamhet och gränskontroller som ingår i dessa 700 ännu ej finansierade tjänster. Polisen menar att de behöver fyra miljarder extra av regeringen de närmaste tre åren för att kunna anställa 2 000 poliser och 1 300 civilanställda. I budgetunderlaget erkänner polisen att det är massinvandringen och den medföljande kriminaliteten och terrorhotet som gör att polisen behöver mer resurser.

Eliasson menar att det både är ett risk- och ansvarstagande att anställa 700 personer och hoppas att regeringen skjuter till pengarna som behövs i efterhand. På frågan om han ställer regeringen inför ”fullbordat faktum” och mer eller mindre tvingar dem att öka polisens budgetanslag svarar Eliasson nekande och säger att han gör en ”tolkning” av hur statsministern och inrikesministern uttalar sig. Om Eliasson gjort fel ”tolkning” av deras utspel säger han att han kan få problem.

Källa:
Polisen anställer trots att pengar saknas


  • Publicerad:
    2016-03-26 15:15