SVERIGE. Expressen-krönikören Lotta Gröning går till hårt angrepp mot den socialdemokratiske polischefen Dan Eliasson i sin senaste krönika. Gröning menar bland annat att Eliasson är en katastrof för svensk polis och att han använder sina personliga åsikter i sin yrkesroll.

dan eliasson

Det var efter polischefen Dan Eliassons senaste utspel under Almedalsveckan där han sa att han skulle avgå om Jimmie Åkesson blev statsminister som krönikören Lotta Gröning gick till angrepp mot polischefen i sin senaste krönika. I den skriver Gröning att Eliasson inte är ”representativ för svensk poliskår. Hans utspel om att han ska avgå om Jimmie Åkesson blir statsminister är lika patetiskt som hans armband han delar ut på stora musikfestivaler som uppmanar till att inte begå sexuella övergrepp”.

Gröning skriver vidare i sin krönika att Eliasson ”tenderar att bli en katastrof för svensk polis” och att han är en ”socialdemokratisk politruk och som före detta statssekreterare och chef för Försäkringskassan tycker han sig nu ha rätt att ha politiska åsikter i sin roll som högsta polischef”.

Lotta Gröning menar också att Sverige är i akut behov av en polischef som upprätthåller ”svensk tradition när det gäller myndigheter och etiskt riktiga statsrättsliga principer” och menar att Eliassons tidigare utspel och hans sätt att agera polischef är skandal. Hon syftar bland annat på hans tidigare utspel då han sa att han kunde ”känna sympati” för den invandrare som mördade en kvinna på ett asylboende. Gröning ifrågasätter även Eliassons trovärdighet efter att det framkommit att polisen medvetet mörkat brottslighet relaterat till asylboenden.

I krönikan går att läsa: ”Han har blandat ihop sina roller när han ger uttryck för sin personliga politiska uppfattning. Hur ska människor kunna tillit till polisen med en sådan chef? Dan Eliasson är inte trovärdig gentemot allmänheten och hans tidigare misstag visar också att han inte är ärlig”.

Dan Eliasson är en tidigare statssekreterare och chef för Försäkringskassan och han var tidigare generaldirektör för Migrationsverket. Han tillträdde som rikspolischef 1 januari 2015, ett beslut som var förvånande för många. Eliasson har under sin tid som polischef fått mycket kritik och flera har gått ut och krävt hans avgång.

Källor:
Eliassons utspel om Åkesson är patetiskt
Dan Eliassons utspel mot SD: Då avgår jag


  • Publicerad:
    2016-07-06 10:30