POLISEN. Aftonbladet har kommit över en ännu ej publicerad rapport beställd av regeringen som visar att Dan Eliassons omorganisation av Polismyndigheten skapat stora problem. Detta kort efter att representanter för regeringen påstått att Sveriges polis inte befinner sig i en kris.

Eliasson har dock sagt sig vara nöjd med omorganisationen.

Eliasson har dock sagt sig vara nöjd med omorganisationen.

Det var i söndags som Aftonbladet meddelade att läckor försett tidningen med delar av den rapport om Polismyndigheten som Statskontoret arbetar med på uppdrag av regeringen. Rapporten kommer i sin helhet att släppas i slutet av denna månad och de delar Aftonbladet fått ta del av visar allvarliga problem med polischef Dan Eliassons omorganisation av myndigheten.

Bland annat kritiseras det i rapporten hur drygt 2 500 nya chefer har tillsatts. På grund av ”tidsbrist” tillförordnades många tillfälliga chefer utan att gå igenom det vanliga rekryteringsförfarandet, varför det anses att många chefer tillsattes utan att ha rätt kompetens. När chefsutnämningarna skulle göras permanenta sköttes det på ett bristfälligt sätt, framför allt för det stora antalet chefstjänster på lägre nivå.

Vidare skriver Aftonbladet följande:

”Trots Polismyndighetens samhällsbärande ansvar konstaterar utredningen att man inte inför omorganisationen, som brukligt, genomfört någon riskanalys. I rapporten beskrivs detta som en markant skillnad från hur till exempel Försäkringskassan gjorde när den myndigheten stod inför en stor förändring. Då gjordes omfattande riskanalyser som sedan följdes upp varje månad under genomförandeperioden.”

Trots att polisen skyller sina problem på resursbrist låter Eliasson personal som saknar arbetsuppgifter arbeta kvar inom myndigheten. Mer än ett år efter omorganiseringen fanns det över 100 medarbetare som saknade arbetsuppgifter.

Inte heller anser den nya rapporten att omorganiseringen fullt ut lett till fler poliser i yttre tjänst, vilket var ett uttalat mål med åtgärden. Fler än hälften av lokalpolisområdescheferna menar också att de operativa resurserna blivit sämre sedan omorganiseringen.

I rapporten finns även en undersökning där nästan hälften av de tillfrågade åklagarna menar att samarbetet med polisen försämrats sedan omorganiseringen, vilket kan leda till färre åtal och färre dömda brottslingar. Bara fyra procent påstår att samarbetet förbättrats.

Trots att polisen bara klarade upp 14 procent av alla anmälda brott förra året och många poliser har börjat säga upp sig har regeringen förnekat att polisen befinner sig i en kris.

— Att plötsligt bara skrika att det är kris i hela polisorganisationen, det tycker jag är att gå för långt, sa statsminister Stefan Löfvén nyligen till TT.

En källa uppger dock till Aftonbladet att regeringen kommer tvingas vika ner sig och erkänna sitt misslyckande när rapporten släpps.

— Men även om Polismyndigheten inte lyder under Statskontoret, eller behöver göra vad de säger, så kommer den här [rapporten] att slå rakt i hjärtat på hela omorganisationen. Regeringen kommer inte längre kunna blunda för att poliskrisen är ett faktum och kommer behöva ta kontroll över situationen och tvingas vidta åtgärder omedelbart, säger den anonyma källan till Aftonbladet.

Källa:
Aftonbladet avslöjar: Polisens omorganisation får kritik i ny rapport


  • Publicerad:
    2016-09-13 21:00