POLISEN. Polisförbundet saknar helt förtroende för Annika Stenberg som är högsta polischef i region Syd och kräver nu hennes avgång.

Annika Stenberg, polischef Region Syd.

Annika Stenberg, polischef Region Syd.

Den stora omorganisationen av den svenska polisen som inleddes i början av 2015 under ledning av den hårt kritiserade rikspolischefen Dan Eliasson har enligt polisförbundet havererat totalt.

Polisförbundet har flera gånger riktat skarp kritik mot hela omorganiseringen och kallat läget inom polisorganisationen för ”extremt allvarlig”. Nu riktar man särskilt kritik mot region Syds högsta chef Annika Stenberg och säger sig helt sakna förtroende för henne och kräver därför hennes avgång.

Sophia Willander som är ordförande för Polisförbundet Syd menar att Stenberg är inkompetent och toppstyr hela organisationen med ett extremt kontrollbehov. Hon berättar bland annat att flera tidigare fungerande polisenheter har brutits upp och att arbetsmiljön för många poliser har försämrats avsevärt

Som exempel på hur dåligt omorganiseringen har varit för poliserna tar hon upp att 154 av Region Syds drygt tretusen poliser har slutat jobba bara under 2016.

— Omorganisationen trycks igenom alldeles för fort. Fungerande arbetslag har splittrats. En massa duktiga poliser är frustrerade över att vi inte längre kan lösa vårt grunduppdrag, att utreda brott och upprätthålla ordning. Och allt har förvärrats av Annika Stenbergs toppstyrning, säger Willander.

Redan i fjol skrev Willander och hennes två vice ordföranden ett brev till Stenberg där de förklarade sina farhågor och menade att hon skönmålade verkligheten genom att beskriva omorganiseringen som framgångsrik.

Willander menar dock att situationen endast har förvärrats sedan dess.

– De allra flesta poliser älskar sitt jobb. Men nu har vi massor av poliser som är på randen till utbrändhet. Många är helt uppgivna. Många går till jobbet med ont i magen, berättar hon.

Stenberg gick under lördagen ut och besvarade kritiken på polisens hemsida:

Det är jättetråkig läsning, och det gör mig självfallet bekymrad. Jag är mån om att ha en god relation med arbetstagarorganisationerna och våra medarbetare, och det är viktigt för mig att vi arbetar tillsammans med att genomföra den reform som riksdagen beslutat om. Jag vill inte vidare diskutera Polisförbundets utspel i offentlighetens ljus utan ha en direkt dialog med dem. Vi måste omhänderta den här frågan tillsammans, och gemensamt arbeta för en god relation.

Källa:
Polisförbundet kräver högsta polischefens avgång


  • Publicerad:
    2016-11-19 23:10