INRIKES. Tidigare har Sverigedemokraterna krävt att Dan Eliasson avgår som rikspolischef på grund av dåliga resultat. Nu kommer kraven även från Liberalernas rättspolitiska talesperson.

dan-eliasson

Rikspolischef Dan Eliasson.

Allt färre polisutredningar lämnas nu över till åklagare. Jämför man årets första tio månader med samma period förra året ser man att antalet utredningar som lämnas vidare till åklagare har sjunkit med nio procent. Enligt rikspolischefen Dan Eliasson beror detta på att polisen nu valt att prioritera grov brottslighet. Han uttalar sig dock inte om ifall den satsningen har gett något resultat.

Sverigedemokraterna har tidigare krävt att Eliasson avgår som rikspolischef då de anser att han inte är kapabel till att sköta sitt jobb. Nu går även Roger Haddad, rättspolitisk talesperson för Liberalerna, ut med ett krav om att Eliasson genast ska avgå som rikspolischef.

— Vi som parti har inte längre förtroende för att han kan leda polisen, säger Haddad.

Tidigare har enstaka politiker ur Liberalerna slutit upp bakom Sverigedemokraternas avgångskrav.

— Vi ser än en gång att Dan Eliasson saknar markkontakt och inte inser vad som behöver göras, säger han och kräver att inrikesminister Anders Ygeman (S) agerar.

Eliasson kommenterade de försämrade resultaten på ett seminarium vid Södertörns högskola tidigare under tisdagen.

— Utredningsverksamheten går fortfarande inte så bra som vi har önskat. Vi har nu fattat beslut om strukturella åtgärder, bland annat en förstärkning av polisens kontaktcenter, som tillsammans med stora rekryteringar ska leda till bättre resultat, sade han då enligt ett pressmeddelande från polisen.

Faktum kvarstår dock, Eliasson tappar allt mer stöd bland landets politiker.

Källa:
Nya krav på Eliassons avgång: ”Han kan inte leda polisen”


  • Publicerad:
    2016-11-22 19:00