INRIKES. Poliskårens kritik mot Dan Eliasson har blivit en följetong och under måndagen riktades ännu mer svidande kritik mot polischefen. Eliasson väljer dock fortfarande att stoppa huvudet i sanden och vägrar bemöta kritiken.

Inkompetens i sin renaste form enligt många poliser.

Inkompetens i sin renaste form enligt många poliser.

”Det är så jävla illa just nu” säger Uppsalapolisens presstalesman Christer Nordström som är en veteran inom kåren. Han menar att han aldrig varit med om maken till dålig organisation under sina 47 år i tjänst. Vidare menar han att ledningen vill att man ska arbeta nära folket, något som är omöjligt.

— Jag är så jävla förbannad. Vi hinner inte med det vi ska göra helt enkelt. Man pratar fint inom polisen om att ”vara nära medborgarna”, men det du – det är helt omöjligt och är bara att glömma med tanke på hur det ser ut nu, säger Nordström.

Det största problemet just nu är resursbristen och bristen på personal, något som tvingar polisen att avstå från uppgifter som kan anses mindre viktiga.

— Vi kan inte göra vårt jobb. Arbetsbelastningen är totalt åt skogen, fortsätter han.

Nordström får medhåll från många inom kåren och det har ”snackats” under lång tid i fikarummen.

— Det snackas absolut om det här i korridorerna. Så klart redan innan hans salva, säger en person inom polisväsendet.

Inrikesminister Anders Ygeman väljer att avstå från att bemöta kritiken då han blir uppringd av en journalist på SVT. I ett inlägg på Twitter slår han dock ifrån sig och menar att den omorganisation som skett inom polisen och som har fått utstå kritik inte har nått att göra med den rådande situationen.

”Enklaste exemplet är väl lönen, eller polisstationer som lades ner för 10 år sedan”, skriver han.

Den uppfattningen delas dock inte av de poliser som tvingas att arbeta under stor press. De menar att exempelvis lönen är en bidragande faktor, men att omorganisationen absolut spelat in i det missnöje som växer runt om i landet.

— Han vet inte vad han snackar om. Förvisso rätt med lönen, men det är klart att omorgansationen spelar in. Vilka vet bäst? Vi i tjänst, med flera års erfarenhet eller han? Det är en fråga man kan ställa, menar en polis.

Även Rikspolischefen Dan Eliasson har valt att inte bemöta kritiken.

Källa:
Kritiken utbredd – ansvariga vill inte kommentera


  • Publicerad:
    2016-08-30 20:15