Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Polisorganisationen föreslås få nya miljarder

Av Redaktionen, 2016-09-12
redaktionen@nordfront.se

INRIKES. Regeringen föreslår att polisen som helhet får höjda anslag med sammanlagt 2,7 miljarder kronor mellan 2017 och 2020. Trots denna avisering får regeringen skarp kritik från polisförbundet.

Snart kan polisen festa loss med sina nya miljarder, dock kommer det inte att täcka upp hela kalaset.

Snart kan polisen festa loss med sina nya miljarder, dock kommer det inte att täcka upp hela kalaset.

Förslaget till satsningen presenterades idag av inrikesminister Anders Ygeman och finansminister Magdalena Andersson. Dessa menar att anslagen ska utökas gradvis eftersom det kommer att ta tid att få fram kompetenta människor som vill arbeta som poliser, även civilanställda. Av pengarna kommer SÄPO få knappt en fjärdedel för bland annat terroristbekämpning och resten går till polismyndigheten. Just terrorbekämpning anses vara ett viktigt område och man menar att ”SÄPO:s arbete måste stärkas i en orolig omvärld”.

— Säkerhetspolisen måste ha muskler att hantera terrorhot och personer som radikaliserats, säger Ygeman.

I budgetunderlaget som polisen skickade in till regeringen i våras begärde man en anslagshöjning på 3,9 miljarder kronor fram till 2020 för att klara den akuta situationen med bland annat för få poliser. En så stor summa ser alltså inte ut att bli aktuell från regeringens sida.

Trots detta förslag till höjda anslag till polisen får regeringen skarp kritik från polisförbundet och dess ordförande Lena Nitz.

— Regeringen har inte insett poliskrisen helt enkelt. Det är tre poliser om dagen som har slutat bara i år. Nu behövs ett krispaket för att vända det här. Det behövs både fler poliser och ett rejält lönelyft, säger hon bland annat.

— Missnöjet inom poliskåren har gällt såväl låga löner som dåliga arbetsvillkor men också omorganisationen av hela polismyndigheten, fortsätter hon.

Hur förslaget ska finansieras av regeringen framgår inte.

Källa:

Facket: ”De har inte insett vidden av poliskrisen”


  • Publicerad:
    2016-09-12 19:25