INRIKES. Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra krävde i sitt jultal idag rikspolischefen Dan Eliassons avgång.

dan eliasson

Förtroendet fortsätter att sjunka för rikspolischefen Dan Eliasson.

Under måndagsförmiddagen höll Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra sitt årliga jultal på Skeppsholmen. I talet pratade hon bland annat om att samhällsfunktioner inte fungerar tillräckligt bra i Sverige och att ansvaret faller tungt på rikspolischefen Dan Eliasson. Kinberg Batra menar att Eliasson inte ”ingjuter förtroende”, något som en rikspolischef bör göra.

— Svensk polis måste fungera. Det har vi alla rätt att begära av ett fungerande samhälle. Det är en förutsättning för att lag och ordning ska kunna upprätthållas samt grunden för en trygghet som inte sviker. 2016 har i stället varit ett år där ordet poliskris har blivit ett ord som inte ens är laddat eller dramatiskt utan närmast en del av vardagen, sa hon.

Vidare uppmanade den moderata partiledaren Stefan Löfven att avsätta Eliasson. Hon sa:

— Regeringen måste inse att rikspolischefen inte håller måttet. Han ingjuter inte förtroende bland Sveriges poliser eller hos allmänheten. Svensk polis behöver en nystart och bättre styrning.

En nyligen genomförd undersökning visar att endast var tionde svensk känner förtroende för Eliasson och han har vid ett flertal tillfällen kritiserats för sitt ledarskaps av ett flertal poliser. Även Liberalerna samt Sverigedemokraterna har krävt Eliassons avgång.

Källa:
Anna Kinberg Batra jultalar


  • Publicerad:
    2016-12-19 10:30