YTTRANDEFRIHET. Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke går nu ut och försvarar polisvisselblåsaren Peter Springare och menar att det var fel att anmäla honom för det Facebookinlägg där han sa sanningen om massinvandringens konsekvenser.

Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke och polisvisselblåsaren Peter Springare.

I går kunde Nordfront rapportera att Örebropolisen Peter Springare ett Facebookinlägg beskrev polisens arbetsvardag i det mångkulturella Sverige där främlingar dagligen begår grova brott så som våldtäkt, utpressningar och grova misshandlar.

Inlägget hade även en starkt samhällskritisk udd där politisk korrekthet och tystandet av oppositionella yttringar får ordentliga kängor.

Springares inlägg kom ganska snart att anmälas av Örebropolisens högste chef Bo Andersson till särskilda åklagarkammaren, då Andersson ansåg att Springare begått något slags brott.

Nu får Springare stöd från Nils Funcke, som är en av Sveriges främsta yttrandefrihetsexperter och som tidigare bland annat försvarat Motståndsrörelsens rätt att demonstrera.

Funcke menar att det var fel av Bo Andersson att anmäla Springare och påpekar att Justitiekanslern (JK) tidigare varit väldigt hård mot myndighetsföreträdare som försökt begränsa yttrandefriheten för sina anställda.

— Det är han (Springare) som person som tycker det här. Här handlar det om hans egen yttrandefrihet och den begränsas nu av polisledningen. Det är en signal till honom och andra poliser att man ska hålla lite tand för tunga, säger Funcke.

Springare har även fått ett enormt stöd via sociala medier där Facebookgruppen Stå Upp För Peter Springare i skrivande stund redan har samlat 46 609 medlemmar.

Dessutom har en folklig kampanj att ”kärleksbomba” Springare inletts, där ett stort antal människor har skickat blombuketter till Örebro polisstation för att visa honom sitt stöd.

Tydligen har det beslutats att blombuketterna inte får fotograferas via ”order uppifrån”. Men bilder inifrån polisstationen har trots detta läckt ut och tidigare idag kom rapporter om att ett 60-tal buketter anlänt med ännu fler på ingående hela tiden.

Peter Springare har under dagen fått så mycket blommor skickade till Örebro polisstation att buketterna fått lastats i kartonger och på varuvagnar.

En som kanske föga förvånande inte valt att visa sitt stöd till Springare hans högste chef, den ökände rikspolischefen Dan Eliasson. I en intervju med P4 Extra säger han att Springare måste vara ”utomordentligt försiktig med frågor om etnicitet” när han ”agerar som yrkesman”.

Förutom det faktum att Springare uttalade sig på sin personliga Facebook och inte å polisens vägnar, något som Eliasson självklart känner till, är detta uttalande kanske framförallt uppseendeväckande med tanke på Eliassons egna historia av politiska uttalanden. Han fick exempelvis utstå hård kritik när han i somras i en intervju i samband med Almedalsveckan meddelade att han tänker avgå ifall Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson blir statsminister.

När P4 frågade Eliasson ifall det som Springare skrev i sitt inlägg verkligen stämmer svarade Eliasson att det ”varierar över landet”.

Rikspolischefen Dan Eliasson uppmanar Peter Springare att vara ”utomordentligt försiktig” med sina uttalanden.

Även den judiske kriminologen Jerzy Sarnecki kritiserar Springares utspel som kan kallar för ”enögt”. Han erkänner förvisso att det Springare skriver stämmer, men hänvisar i vanlig ordning till ”socioekonomiska faktorer” och ”human development index” och menar att etnicitet är totalt irrelevant i sammanhanget.

Springare har vägrat vika sig från sitt uttalande och har inte tagit bort sitt Facebookinlägg som i skrivande stund har över 28 000 gilla-markeringar, 5 348 kommentarer och har delats 15 772 gånger.

Källor:
Yttrandefrihetsexpert försvarar Peter Springare: ”Han borde inte anmälas”
Lotta Bromés intervju med rikspolischef Dan Eliasson
Bilder: Här strömmar blommorna in till stöd för Peter Springare
Örebropolis anmäls efter Facebookinlägg


  • Publicerad:
    2017-02-06 23:55