SD och Tidöpartierna skär ner den fria tandvården – men inte för illegala invandrare
2024-09-07 17:00
Dagens datum 29 oktober. Natten till den 29 oktober 1944, bara veckor efter den brittiska massakern i norska Laksevåg, flyger brittiska bombflyg än en gång in över Bergen.
Tre veckor efter den allierade bombmassakern i Laksevåg – där minst 193 civila, däribland 61 skolbarn, bombades till döds – var det dags igen. Återigen var Bergen (där Lakesvåg ligger) centrum för händelserna.
På natten flyger 237 brittiska Lancaster-bomplan – dubbelt så många som vid den den föregående bombattacken – in över Bergen för att åter igen attackera det tyska ubåtsvarvet i Laksevåg. Än en gång klarar sig ubåtsvarvet från skador och än en gång är det civila som drabbas.
De flesta dödas när ett Lancaster-plan som hade blivit skadat av luftvärn släppte sin bomblast rakt över norska civila i Bergen centrum.
Flera bomber släpps över området och en del av dem har tidsinställning vilket innebär att de kunde brisera efter några minuter eller timmar. En tidsinställd bomb drabbar räddningsarbetare som försöker släcka elden och undsätta skadades. Fyra brandmän dödas och nio såras när en tidsinställd bomb inifrån gamla teatern briserar.
Vidare dödas en polisman och en person ur det civila luftvärnet när en bomb träffar hans lastbil. Sammanlagt 43 norska civila och tio tyska soldater dödas under denna natt.
Idag är det få förutom överlevande och släktingar som kommer ihåg namnen på dem som dog, eftersom den allierade bombningen nu är ”bortglömd”. Brandmännen hette Nils Berland, Jakob Bastiansen, Jens Elias Jensen och Oscar Solheim. Poliskonstapeln hette Johannes Hammersland och lastbilschauffören Hermann Hartvedt.
Flest drabbades i området Komediebakken och av den tidsinställda bomben inne i Det Gamle Teater. Museidirektören Sigvald Johannessen och hans fru Laura hade sökt skydd i teaterns skyddsrum, som inte räckte mot den brittiska bomben. Attacken skulle kunna ha skördat betydligt fler offer om inte många av stadens invånare hade evakuerats efter bombningen av Laksevåg tre veckor tidigare.
Bombattacken orsakade också betydande materiella skador. 60 byggnader totalförstördes och den anrika gamla teatern – en gång platsen för dramatikern Henrik Ibsen och etablerad av den världskände tonsättaren Ole Bull 1850 – låg nu i ruiner.
Liksom bombningen av Laksevåg har bombningen av Nøstet i Bergen fått minimalt med uppmärksamhet förutom i Bergen. De allierades bombningar i Norge har inte intresserat efterkrigstidens bokförlag och massmedier trots att de allierade av ren försumlighet eller med avsikt dödade många civila i Norge.
Ruth Irgens var tolv år då de allierade bombade Nøstet. Den natten förlorade hon sin far som var brandman och på uppdrag under bombningen. Själv tillbringade hon natten i ett skyddsrum och väntade på livstecken från sin far.
– Vi får aldrig glömma den natten, säger hon.
Ursprungligen publicerad på Nordfront.net.
Källor:
– Me var i sjokk. Det trur eg alle var
Natten vi ikke må glemme
Ett eneste fly var nok