INRIKES. Förundersökningen mot polisutredaren Peter Springare som misstänktes för gummiparagrafen ”hets mot folkgrupp” efter han skrev ett Facebook-inlägg om invandrarkriminalitet läggs ner.

Polismannen samt visselblåsaren Peter Springare, som skrev sanningen om invandrarkriminalitet i ett inlägg på Facebook, misstänkts inte längre för brott skriver åklagarmyndigheten i ett uttalande.

”Här har en polisman på sin fritid gjort ett inlägg på sin privata Facebooksida, som är öppen för allmänheten. Inlägget har fått stor spridning. Hans inlägg utgör inte en sådan missaktning som avses i brottet hets mot folkgrupp”, skriver chefsåklagare Maria Sterup i beslutet.

Över 200 000 personer har nu visat sitt stöd för Springare genom att vara medlemmar i Facebookgruppen ”Stå upp för Peter Springare”.

Facebookgruppen skapades för två veckor sedan och har därefter haft en explosionsartad tillväxt och milstolpen passerades under söndagen då gruppen passerade 200 000-strecket av medlemmar.

Springare har även inspirerat medlemmarna i Facebookgruppen att starta en ny namninsamling som kräver att Brottsförebyggande rådet (BRÅ) gör en ny utredning kring invandrare och brottslighet. Det var elva år sedan BRÅ senast gjorde en undersökning i ämnet, men trots detta tycker bland annat justitieminister Morgan Johansson, juden och kriminologen Jerzy Sarnecki och BRÅ själva att det ”inte behövs”.

Källor:
Springare inte misstänkt för brott – utredningen läggs ner
Legger ned etterforskningen mot svensk politimann


  • Publicerad:
    2017-02-24 08:35