MEDIA. Polismannen Peter Springare medverkade i Veckans brott i SVT under gårdagen för att tala om det uppmärksammade inlägget han gjort på Facebook där han konstaterade att invandrare är kraftigt överrepresenterade i brottsstatistiken och fick även medhåll av kriminologiprofessorn Leif GW Persson.

Skärmdump från Veckans brott.

Under tisdagen sände SVT ett avsnitt av programmet Veckans brott där man bjudit in polismannen Peter Springare för att tala kring hans uppmärksammade uttalande om invandrare och överrepresentationen gällande grov brottslighet.

— När vi då tittat på dem gärningsmän på de här mycket grova våldsbrotten och som är mycket komplexa att utreda så ser vi ju då att det är en kraftig överrepresentation av kriminella invandrare och det i sig tycker vi är ett problem och inte en utmaning längre, säger Springare.

Kriminologiprofessorn Leif GW Persson uttalade sig under förra avsnittet av Veckans brott att Springare ger en missvisande bild av helheten och att han ska ”hålla käften om vad som ligger på hans skrivbord”. Under gårdagens avsnitt hade Persson ändrat inställning och gav Springare rätt i det han säger.

— Ja, jag har gjort samma iakttagelse. Det gör alla som har ögon att se med och som håller på med den här typen av material och jag har ju sett hur nationaliteterna växlat, problematiskt nu är ju folk från Irak, Somalia och Afghanistan, säger Persson.

Programledaren Camilla Kvartoft ifrågasatte ifall det verkligen är ett tabu att diskutera dessa frågor vilket Springare tydligt klargjorde med att hur uppmärksammat hans inlägg blivit och fick även en lite bekymrad Persson att erkänna att benägenheten att prata kring detta faktum undviker man gärna.

Jag tror personligen att det kommer bli en mycket stor fråga i valet 2018, säger Persson.

Kombinationen mellan invandringspolitiken och kopplingen som man gör till den grova brottsligheten är en fråga som oroar många och frågan är vilka som kommer gynnas av detta. Vilket knappast är Vänsterpartiet eller Miljöpartiet eller andra partier som i stort sett undvikit denna fråga och då återstår ju bara Sverigedemokraterna, konstaterade Persson.

Persson passade även på att utmåla sig själv som en förkämpe som talat öppet kring denna problematik och hänvisade till ett gammalt klipp från programmet Efterlyst där han blev nedtystad av programledaren Hasse Aro.

Källa:
Veckans brott Säsong 14 – Avsnitt 7


  • Publicerad:
    2017-02-22 13:30