Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Läsarundersökning: Makthavarna kommer blockera oppositionella hemsidor för medborgarna

Av Redaktionen, 2017-02-20
redaktionen@nordfront.se

VECKANS FRÅGA. En majoritet tror att staten kommer tillgripa åtgärder för att Nordfront och liknande aktörer inte ska kunna nå allmänheten.

Under förra veckan skedde ytterligare ett slag mot yttrandefriheten i Sverige då Bredbandsbolaget tvingades vidta åtgärder för att blockera sajterna The Pirate Bay och Swefilmer med hot om vite på 500 000 kronor.

Domen handlar om fildelning, men öppnar upp för andra censuråtgärder. Ur ett långsiktigt perspektiv är domen ett farligt prejudikat. Med samma resonemang kan internetleverantörer nämligen tvingas blockera hemsidor som Nordfront med motiveringen att det kan förekomma exempelvis ”hets mot folkgrupp” på sidan.

Redan idag finns skolor och bibliotek som blockerar åtkomst till Nordfront, trots att blockeringen utgör ett grundlagsbrott.

I Storbritannien är porrsidor blockerade och den som vill se på porr måste kontakta internetleverantören, vilket en del säkert undviker. Om Nordfront skulle förbjudas på ett liknande sätt skulle kanske inte alla vilja kontakta internetleverantören och på så sätt riskera att hamna i ett statligt register.

Nordfront ställde frågan till sina läsare om de tror att staten kommer blockera oppositionella sidor som Nordfront. Det visar sig att 59 procent svarat ja på frågan. De flesta av dessa tror att det kommer ske snart (max inom något år) och därefter svarsalternativ som talar om ganska snart och lite längre fram.

I övrigt ger läsarna inte mycket för yttrandefriheten i ”demokratin” Sverige. Ytterligare 21 procent tror att makthavarna kommer slå till mot oppositionella sidor men att man istället kommer kriminalisera personerna som driver sidorna.

I praktiken får detta samma resultat; de som kritiserar makteliten kommer inte ha möjlighet att nå fram med information till allmänheten på samma sätt som andra medier.

11 procent tror att det är försent för att införa totalcensur och 5 procent anser att Sverige är ett fritt land.

I kommentarerna skriver Fredrika om framtiden:

Förbudet mot att publicera oppositionella hemsidor kommer nog att genomföras efter kommande val. Under tiden kommer allt fler enskilda oppositionella medborgare att fängslas och på andra sätt förföljas för sina avvikande åsikter.

Signaturen Vörtis påpekar att försöken att kriminalisera budskap och människor redan pågår i vårt grannland.

Jag svarar med viss modifikation av svarsalternativet:

”Nej, systemet kommer istället FÖRSÖKA kriminalisera personer som driver oppositionella hemsidor”.

I Finland har man ju försökt stänga ner MV-lehti och processen mot dess chefredaktör är ännu inte avslutad. För att inte tala om att man vill förbjuda Motståndsrörelsen.

Jag tror att man i Sverige kommer att försöka driva liknande processer mot ansvariga utgivare som MV-lehtis Ilja Janitskin nu utsätts för.

Veckans fråga är nu avslutad. En ny fråga kommer upp under kvällen.

Veckans fråga

Varje måndag lägger Nordfront upp en ny omröstning (kvällstid) och sammanfattar den gamla (morgon). Har du förslag på frågor som skulle passa som ”Veckans fråga”? Kontakta då redaktionen@nordfront.se.


  • Publicerad:
    2017-02-20 11:30