INRIKES. Det var i torsdags som Expressens chefredaktör Thomas Mattsson friades i ett förtalsärende av en politiskt tillsatt jury vid Stockholms tingsrätt. Mattsson friades trots att han hängt ut en 70-årig pensionär med felaktiga citat och dagen efter hängdes 70-åringen ut återigen på Expressens förstasida.

Brottslingen och folkförrädaren Thomas Mattsson är tidigare dömd för vapenbrott och driver den svenskfientliga tidningen Expressen.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson friades vid Stockholms tingsrätt under torsdagen av en politiskt tillsatt jury i det fall där han stod anklagad för förtal av en 70-årig pensionär.

Det var redan vid det första steget av tryckfrihetsmålet som det stod klart att Mattsson och Expressen gick vinnande ur rättegången. Detta eftersom att juryn, som bestod av nio politiker, valde att fria. För att fallet skulle gå vidare till juridisk prövning så behövde minst sex stycken av politikerna vara överens om att Thomas Mattsson gjort sig skyldig till förtal.

Det framkom under rättegången att Expressen publicerat flertalet grova och osanna påståenden om vad 70-åringen skrivit men juryn valde alltså trots det att fria Mattsson eftersom deras uppgift inte är att pröva målet juridiskt utan istället att ta hänsyn till politiska omständigheter.

Beslutet att fria går inte att överklaga och skälen för beslutet är hemliga. Juryn bestod av följande folkförrädare: Lars Bergstig (L), Mats Fält (M), Erik Hafström (M), Eva Lindau (S), Torsten Svenonius (M), Frida Tamker (M), Gert Abelt (S), Bo Irsten (S) och Katarina Sjölander (L).

Fria Tider, som hjälpte till att samla in pengar för att 70-åringen skulle kunna stämma Expressen, publicerade under fredagen en ljudupptagning som skildrar ett 44 minuter långt avsnitt från 70-åringens advokat Sargon De Bassos slutplädering. I pläderingen så konstaterar De Basso bland annat att ”etablissemanget slöt sig runt Thomas Mattson” och alltså skyddade honom.

Lyssna på De Bassos slutplädering nedan:

70-åringen ska nu betala Expressens rättegångskostnader på 650 000 kronor samt stå för sina egna ombudskostnader. Detta fick advokatfirman De Basso att gå ut med att man efterskänker en lejonpart av det arvode man själva hade rätt till. Den största delen av deras arbete skedde således pro bono. De Basso publicerade även under fredagskvällen ett öppet brev till Thomas Mattsson:

Thomas,

Du vann målet mot pensionären Jim Olsson igår. Grattis! Jag har noterar att Du firade triumfen med att hänga ut Jim med namn och bild på Expressens framsida som ”näthatare” och förlorare.

När jag skickade in åtalet mot Dig lät Du antyda för Dina läsare att jag är nazistsympatisör. Idag, med den frikännande domen, skriver Du till Expressens två miljoner läsare att jag bara är en oduglig advokat som allmänheten ska undvika att anlita.

Mitt svar till Dig är i sanning: Tack!

Tack för att Du visar det svenska folket hur en sann representant för den tredje statsmakten agerar när man blir ifrågasatt.

Thomas, jag fyller 40 i år, och har många år i karriären framför mig. Jag har beslutat mig för att i ännu större utsträckning arbeta, utan arvode, med tryckfrihetsmål till förmån medborgare som utsätts för mediala övergrepp.

Jag hoppas att Du i denna stund firar gårdagens vinst. Kanske skålar i champagne tillsammans med pressombudsmannen? I sånt fall, hälsa och framför mina gratulationer!

De Basso publicerade även en bild tillsammans med det öppna brevet på sin Facebook.

Advokat Sargon De Basso har även tidigare utmärkt sig för sitt starka ställningstagande för yttrandefrihet och personlig integritet samt mot massmediala lögner. Bland annat kritiserade han öppet Expressen när dessa ljög ihop en historia, enligt De Basso ”under förtalsliknande former”, om att Nordfronts medarbetares journalistiska granskning av tidningen var ”attacker”. Det var också De Basso som försvarade Nordfronts nyhetsredaktör Martin Saxlind vid den historiska tryckfrihetsdomen mot honom tidigare i år.

Tack vare De Bassos professionalism och rättspatos har han i samband med förtalsrättegången attackerats av Mattson och indirekt utmålats som ”nazist”.

Dagen efter det friande beslutet så firade Expressen med att återigen hänga ut 70-åringen med bild på förstasidan av sin tidning:

Den folkfientliga tidningen Expressen ägs av den judiska familjen Bonnier som har ett starkt inflytande på Sveriges mediala landskap. Tidningen har gjort sig känd för att genom lögner och förtal jaga, trakassera och hänga ut människor som på olika sätt ställer sig i opposition mot massinvandringen och det folkmord som pågår mot Nordens inhemska befolkning.

I en av tidningens hetsjakter drev man till och med en person till självmord och många ställer sig nu frågan ifall den friande domen mot Mattsson kommer att innebära att Expressen känner ett ännu starkare mandat för sina lögnkampanjer och politiska förföljelser av oliktänkande.

Källor:
Mattson frias
”Etablissemanget slöt sig runt Thomas Mattsson”


  • Publicerad:
    2017-02-11 01:30