Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

SVT:s Opinion live om Motståndsrörelsen och “nazistisk terror”

Av Redaktionen, 2017-02-09
redaktionen@nordfront.se

MEDIA. Under torsdagskvällen var det dags för meningsmotståndare till Nordiska motståndsrörelsen att debattera ”nazistisk terror”.

I torsdagskvällens Opinion live jämfördes på allvar påstådd ”nazistisk terror” med jihadistisk terror. Enbart politiska motståndare till Nordiska motståndsrörelsen deltog i ”debatten”.

Tre bomber i Göteborg och tre män med nazistisk koppling häktade. Vad är det som händer? Och vilka likheter och skillnader finns det mellan nazistisk och jihadistisk terror?

I studion diskuterar Hans Brun,  terrorforskare på Försvarshögskolan, Daniel Poohl, chefredaktör, Expo, samt Christer Mattsson, Segerstedtinstitutet.

”Debattörerna”:
Daniel Poohl
tillhör den privata underrättelsetjänsten Expo som livnär sig på att kartlägga och hänga ut invandringskritiska svenskar. Enligt Poohl är sprängningarna i Göteborg, för vilka inga personer ännu dömts, bevis för att Motståndsrörelsen ägnar sig åt ”rasistisk terror”, som han dessutom påstår att media tonar ner. Expo är grundat av personer från Antifascistisk Aktion (AFA) – en verklig terrorgrupp med uttalat syfte att skada meningsmotståndare fysiskt – och har ett nära samarbete med AFA-nätverket än idag. Poohl anser i övrigt att det är ”farligt att ta debatten med meningsmotståndare” och slipper det nu även denna gång – tack vare SVT.

Christer Mattsson kommer beskrivas som en objektiv forskare trots att hans forskartitel är köpt av Kungälvs kommun – där Mattsson själv arbetar – för tre miljoner kronor. Skattebetalarna har också finansierat Mattssons Toleransprojektet med 13 miljoner kronor. Om Motståndsrörelsen säger Mattsson – som under flera år varit uttalat fientlig till organisationen – att den ägnar sig åt ”politisk terrorism” och hänvisar till ett suspekt fall som saknar både brottsdömda och brottsmisstänkta.

Hans Brun är terrorforskare på Försvarshögskolan, en statlig institution vars anställda är mer eller mindre amerikanska påverkansagenter – möjligen mindre så när Donald Trump blivit president. Hans Brun ägnar stor del av sin tid åt att hetsa mot den amerikanske presidenten. Det ska dock påpekas att Brun ofta talar om jihadistisk terror.

Under kvällen debatterade alltså personer som är djupt fientliga till Motståndsrörelsen huruvida den organisation de hatar är en terrorgrupp eller inte. De beskrevs som oberoende ”experter” och ”forskare”.

Fortsätt rösta och diskutera
Opinion live är ett interaktivt program där tittaren kan vara med och rösta och diskutera. Vi uppmanade därför läsarna att ställa de frågor som SVT och ”experterna” inte vill att de ska ställa.

Exempel på några frågeställningar:
* Hur kan bombdåd där ”nazistiska” brottsmisstänkta ännu inte dömts användas i en seriös debatt för att ta reda på huruvida en organisation ägnar sig åt ”nazistisk terror” eller inte?

* Varför diskuteras inte vänsterns öppna och många gånger uttalade terrorism? Antifascistisk Aktion – vars medlemmar bevisligen består av bland annat ungdomar från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet – har under flera år ägnat sig åt terror mot meningsmotståndare. Det ”goda hatet” inom AFA gör ingen hemlighet alls av att deras verksamhet handlar om att meningsmotståndare ska få ”fönster, hus, bilar och ansikten sönderslagna av antifascister”. Brandbomber och sprängattentat har varit AFA:s signum under många år.

* Varför sitter en representant för Expo – som grundades av AFA:s ledare Tobias Hübinette och som har samröre med Researchgruppen (tidigare AFA Doku) – och kallar sina meningsmotståndare för terrorister?

Fortsätt diskutera och rösta på Opinion Live, och se programmet i efterhand på SVT Play.


  • Publicerad:
    2017-02-09 21:20