Med sin digra brottskarriär, med domar om skadegörelse, sabotage, uppvigling, ofredande m.m. har den notoriske svenskhataren Hübinette kunnat bli grundare av och chefredaktör för den antirasistiska stiftelsen Expo och researcher för bland andra TV4. Nu har Hübinette gripits igen, denna gång för två fall av mordbrand, vilket innebär nya svårigheter för de som vill upprätthålla Hübinettes respektabla fasad.

Nyligen greps Tobias Lee Sam-dol Hübinette av polis för mordbrand då han anlagt bränder i anslutning till sin före detta flickväns lägenhet och mot hennes nuvarande pojkvän. Hübinette förnekar mordbrand, men har erkänt att han anlagt bränderna. Han uppger att han bara ville skrämmas.

Systemtrogen anarkist
Hübinette har länge levt vad som skulle kunna beskrivas som dubbelliv. Å ena sidan ”revolutionär” anarkist inom AFA för vilka han flera gånger utfört attacker mot systemet, å andra sidan systemtrogen såsom chefredaktör för den uttalat demokratiska tidningen Expo och så kallad researcher för TV4 och statliga SVT.

Hübinette har under alla år hamnat i klammeri med rättvisan, i rent personliga sammanhang men också i samband med den anarkistiska verksamheten. Av någon anledning har han – och han är ju såsom gammal AFA-aktivist knappast ensam om detta – fått fripass till det system han säger sig bekämpa.

”Psykisk instabil”
Hübinette har under åren utfört flera attacker mot patrioter och var tidigare misstänkt för mordet på Anders Gustavsson, 16 år, som mördades och stympades i januari 1995. Alltjämt pågår en mordutredning.

Hübinettes brottlista är lång och innehåller såväl attacker mot enskilda som mot materiell egendom. Han är dömd för bland annat skadegörelse, sabotage, uppvigling, ofredande och har av Uppsala tingsrätt ansetts som ”psykisk instabil”.

Attacker mot barn och åldringar
I nr.1 1996 av tidningen Svartvitt bekräftar han sin labila sida då han erkänner attacker mot barn och åldringar:
”Jag började helt enkelt attackera och mer eller mindre misshandla personer som betedde sig rasistiskt i min närhet. Det kunde röra sig om allt från fullfjädrade skinheads, till barn i skolåldern eller äldre herrar och damer.

Verksam inom media
Trots detta har Hübinette hela tiden åtnjutit beskydd av systemet och framförallt av media. Hübinette har putsat på sin fasad och har de senaste åren kunnat lägga till sig titeln ”naziexpert” och för denna sak flera gånger anlitats av SVT som ”researcher”.

I Bosse Schöns bok tillika TV-serie Svenskarna som stred för Hitler ställdes Hübinette på prov då han anlitades som researcher. Men när viljan att misskreditera gamla nationalsocialister är för stor, kan det vara enkelt att, även fast det är elementärt för en forskare att verifiera uppgifter, strunta i att kontrollera fakta. Hübinettes objekt Harald Sundin, som i Svenskarna som stred för Hitler berättade fasansfulla historier om sin tid som lägervakt i Treblinka, avslöjades en tid senare med att ha berättat just historier. Under tiden som mytomanen Harald Sundin skulle varit lägervakt i Treblinka satt han på en klinik för psykiskt sjuka.

Hübinettes research har också utnyttjats av tidningar såsom Aftonbladet, bland annat nu nyligen då tidningen ville ha en kommentar till kungens far och dennes eventuella koppling till den tyska nationalsocialismen.

Grundare av Expo
Det mest intressanta med våldsverkaren Hübinette är dock att han grundat och varit chefredaktör för den uttalat demokratiska tidningen Expo som genom åren putsat på sin fasad. Detta är något Expo idag förnekar men ett faktum som avslöjats av tidningen Info14 som publicerat ett hemligt CV av Hübinette där han omnämner sig som tidigare chefredaktör för Expo och grundare för Hill-stiftelsen.

Vid ett möte på ABF-huset i Stockholm för några år sedan, där den framlidne Expo-redaktören Stieg Larsson föreläste, ifrågasatte medlemmar från Svenska motståndsrörelsen och andra patrioter i publiken Tobias Hübinettes lämplighet att handha bland annat personregister över patrioter samt Stieg Larssons omdöme att anställa honom med tanke på hans bakgrund. Stieg slog ifrån sig anklagelserna och bedyrade att Tobias sedan han började arbeta för Expo hade lämnat sitt gamla liv som våldsverkare bakom sig.


  • Publicerad:
    2006-06-22 00:00